Ако не през зимата, то поне през лятото си позволяваме

...
Ако не през зимата, то поне през лятото си позволяваме
Коментари Харесай

Мидите регулират енергийния метаболизъм, но какви рискове крият

Ако не през зимата, то най-малко през лятото си разрешаваме да си похапнем миди. Приготвени по разнообразни способи, те стават необикновено вкусни.

Мидите са богати на фосфор, калий, цинк, мед, селен и йод. Фосфорът контролира енергийния метаболизъм на клетките. Цинкът оказва помощ на кожата да не се дехидратира в летните горещини. Една порция миди съдържа и 140 мг омега-3 мастни киселини. Диетолозите предлагат сред 200 и 400 мг дневно за оптимално сърдечно здраве.

Мидите съдържат повече белтъчини от пилешкото, въпреки по мазнини да имат сходно наличие. За разлика от пилешкото обаче те съдържат доста повече витамини В12, D и минерали.

Мидите са с ниска калоричност, това прави морските блага доста потребни и диетични. Но би трябвало да знаете че мидите като се изключи че са потребни могат да бъдат и рискови и да крият здравословен риск. Затова и ги назовават " филтър на морето ".

Някои миди могат да акумулират токсични субстанции - да вземем за пример микроорганизми като хепатит А и Е. Много би трябвало да внимавате от кое място си купувате мидите - не би трябвало да се купуват от нелицензирани търговци по морския бряг. Хората, които пипат или употребяват сурови миди, би трябвало да знаят, че са изложени на риск от хранителни болести, породени от бактерии и паразити.

миди
За да се понижи този риск би трябвало да си миете ръцете и всички повърхности или принадлежности, които са влизали в контакт със суровите миди, и то допустимо най-скоро. Трябва също да знаете че в никакъв случай не би трябвало да консумирате миди, които са били отвън ледник в продължение на повече от час-два. Мидите, уловени от утвърдени води, третирани и обработвани в санитарни условия, са безвредни.

Суровите или отчасти приготвени миди могат да основат огромен риск. Алергията към мидите се демонстрира с разнообразни характерни признаци от астма, през стомашно-чревни болки и повръщане до екзема и главоболие. Избягвайте миди, в случай че подозирате, че сте алергични към тях или най-малко не прекалявайте със потреблението им. /gotvach.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР