Ако не представим европейска перспектива за Западните Балкани, рано или

...
Ако не представим европейска перспектива за Западните Балкани, рано или
Коментари Харесай

Румен Радев: Ако не дадем европерспектива на Зап. Балкани, те ще дадат балканска перспектива на Европа

Ако не представим европейска вероятност за Западните Балкани, рано или късно те ще показват Балканска вероятност за Европа. Това сподели президентът Румен Радев по време на конференцията след срещата му с президента на Френската република Еманюел Макрон в двореца „ Евксиноград “ във Варна, съобщи „ Фокус “. Той уточни, че с френския държавен глава са разискали и различен приоритет на българското председателство – европейската вероятност на страните от Западните Балкани. „ И тъкмо поради самодейността на господин Макрон, закриляща Европа, би трябвало да имаме доста по-мащабно мислене за стабилността на Европа “, съобщи Радев.
Днешната среща показва ясно, че България гледа извънредно отговорно на връзките с Франция, сподели още Румен Радев. „ Бих желал да поздравявам президента Макрон с добре пристигнал след 10 години спиране и да му благодаря, че България е измежду първите дестинации в неговата натоварена външнополитическа стратегия. Възприемам това като първокласен растеж в нашите връзки, които имат голям капацитет за развиване “, съобщи Радев.
„ Надявам се да осъществим тези връзки с съответното наличие във всички области от съвместен интерес. Обсъдихме значимите аспекти от нашето двустранно съдействие. На първо място Франция е измежду нашите водещи външно търговски сътрудници. Двустранният ни стокообмен се усилват непрестанно и към този момент доближава 1,9 милиарда евро. Имаме всички предпоставки да реализираме доста повече “, сподели още Румен Радев.
Церемонията по посрещането на президента на Френската република Еманюел Макрон пред двореца „ Евксиноград “ във Варна стартира с към 15 минути забавяне. Държавните глави на България и Франция бяха посрещнати под звуците на Духовия оркестър на Военноморските сили (ВМС). Тук е и почетна рота на Военноморски сили. Изпълнени бяха химните на двете страни. Президентът Еманюел Макрон и неговата брачна половинка Бриджит Макрон са на посещаване в нашата страна по взаимна покана на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. В двореца „ Евксиноград “ те ще проведат срещи и полемики. Във фокуса на диалозите ще бъдат заложените в програмата на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз цели, европейската вероятност на Западните Балкани и присъединението на страната ни към Шенген и към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). След церемонията по посрещането ще се състои формалната фотография на двамата президенти и техните съпруги. След церемонията двете президентски двойки ще пият чай, а малко по-късно двамата президенти ще проведат среща „ на четири очи “ и ще управляват пленарните диалози сред формалните делегации на двете президентски институции. След привършване на срещата ще бъде дадена взаимна конференция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР