Ако не искате детето ви да се загуби в списъка

...
Ако не искате детето ви да се загуби в списъка
Коментари Харесай

ТЕМА ОБРАЗОВАНИЕ: Пишете поне 30 желания за гимназия

Ако не желаете детето ви да се загуби в листата от учебни заведения, които всяка година се постанова родителят да изпише, вкарайте в молбата си най-малко 30 стремежи. Този съвет насочи Ваня Кастрева, началник на районното ръководство по образованието в столицата.

Има случаи на деца с доста висок триумф от изпитите, които пишат единствено първите три стремежи. След това се оказва, че не са признати по тях, само че няма метод да бъдат класирани по-надолу, тъй като не са написали спомагателни стремежи, а това може да се случи едвам след третото класиране. При него местата са много рискови, тъй като се кандидатства единствено за празните места в гимназиите. Ако положителните учебни заведения не разгласят такива, детето може да се окаже, макар високия си триумф, с алтернатива да бъде признато единствено в кварталното школо. Затова и районното ръководство по образованието поучава родителите да вписват по-висок брой учебни заведения, като се преценяват с какъв триумф в тях са одобрявани деца в предходните години. Кастрева споделя, че в предишните години е имало родители, които от съображения за несъмнено класиране са записвали по 100 места. " Това не е належащо, тъй като претрупва системата ", споделя тя.

Най-важното, с което родителите би трябвало да се съобразят, е да ревизират бала на децата, одобрявани в най-желаното им учебно заведение в предходни години. На уеб страниците на учебните заведения най-често са оповестени баловете от предходната година, като за първи път те са в точки. Много значимо е също да ревизирате и какви са балообразуващите предмети за паралелката, за която кандидатствате. Много от школата особено за филантропичните си паралелки не търсят математика, а я заменят с български и непознат език. Дори и в границите на едно учебно заведение балообразуващите оценки за обособените класове може да са разнообразни, според от това дали става дума за филантропични или естествени науки. В листата на желанията за кандидатстване се вписват освен учебните заведения, само че и съответни паралелки, изясняват от МОН. Важно е да се помни, че след първо класиране не губите правото си да се явите на второ - детето няма да изгуби мястото си, а единствено ще се изкачи по-нагоре по стълбицата. Ако обаче решите да го запишете единствено въз основата на избора му по първо предпочитание, би трябвало наложително да потвърдите в учебното заведение, където е признато. Рискът е едвам при третото класиране - тогава би трябвало да откажеш мястото, на което си признат, и да заложиш на лотарията, че в някое учебно заведение с по-висок триумф са останали свободни места. Дори и в самото районно ръководство на образованието назовават третото класиране " рулетката ".

Над 7 500 карат
стаж по специалността

Над 7500 възпитаници от 326 професионални гимназии в страната вземат участие в стажове в действителна работна среда по план „ Ученически практики – Фаза 1 ", финансиран по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък ". Възможности за такива дават 2249 работодатели от области като произвеждане на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули, осведомителни технологии, строителство и други, съобщи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на конференция в Министерството на образованието и науката.

Очаква се през лятото още 500 възпитаници, които се образоват за ресторантьори и хотелиери, да стартират практиките си. Стажовете са с дълготрайност 240 часа, разпределени по график през образователната година или през ваканциите. Младежите прекарват приблизително по 2 часа дневно във компаниите. След сполучливото привършване на практиките получават по 300 лева стипендия и документ за извършеното практическо образование. Работодателите могат да им предложат и непрекъснати работни места. При предходния подобен план по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ", който МОН изпълняваше сред 2007 година и 2013г., 1300 възпитаници получиха оферти за работа, а извършените практики бяха над 40 000.

Заместник-министър Сачева акцентира, че новият план е с предпочитано значение за МОН поради поставения акцент върху професионалното обучение. „ Учениците би трябвало да имат по-голям достъп до индустриалните процеси и действителните работни места. 2000 от участниците се образоват в предпочитани за стопанската система на страната посоки ", сподели тя. И добави, че дейностите по този план не би трябвало да се бъркат с дуалното образование. Според нея двете би трябвало да се допълват, като задачата е учениците да добиват професионален опит и да се изградят като положителни експерти преди завършването си.
Сачева дефинира като доста значимо присъединяване в плана на 380 виртуални учебно-тренировъчни компании. Проектът завършва през ноември 2018 година, като общият му бюджет 6 986 236 лева Според заместник-министъра дейностите може да бъдат продължени, като за тях ще се търси държавно финансиране.

Математически и езикови
са измежду най-желаните

Данните от минали ранглисти за учениците след седми клас демонстрират, че най-желани от кандидат-гимназистите са математическите и езикови гимназии. Баловете в тях са най-високи, като е редно да се знае, че те се образуват въз основата на съответните паралелки.

Миналата година да вземем за пример с най-голям бал е приемала паралелката математика с немски на Софийска математическа гимназия. Следва я паралелка на Първа немска, която приема с немски и британски. Най-търсените паралелки, в които надлежно и класирането е било най-трудно, са били с британски и испански в Испанската и Втора британска. За първи път в челните позиции се появи ТУЕС - учебното заведение за програмисти " Джон Атанасов " към Техническия университет. То се изстреля на пето място в цялата страна, откакто влезе в общата ранглиста. Преди това приемаше със лични изпити и резултатите му нямаше по какъв начин да бъдат измерени. В челната десетка са и съветските гимназии, както и Националната-търговско банкова и Националната финансово-стопанска гимназия.

Алтернативни школа
с ексцентрични стратегии

Сред частните школа е цялостно с такива, които оферират ексцентрични просветителни стратегии за родители, които не имат вяра в държавните просветителни стандарти. Сред тях са да вземем за пример учебните заведения по програмата " Монтесори ", където децата могат да се образоват не на чинове, а на пода или на постелки. Тук е и по този начин нареченото Валдорфско учебно заведение " Николай Райнов ". За първи път проф. Николай Райнов, татко на Богомил Райнов, разпространява този обучителен способ. Децата там работят единствено с играчки, направени от естествени материали, и учат уроците си не в обособени часове, а в блокове, които не престават по няколко седмици. Примерно четири седмици може да се учи единствено българска литература, след което да се премине единствено на математика. Отделно от това наложително има и часове по изкуства. Има и особено вегетарианско меню.
У нас има и учебно заведение, което следва постулатите на Петър Дънов.

Частните стартират
с цена от 5 бона

Частните учебни заведения, които одобряват след седми клас, стартират с цена от 5000 лв. и не престават нагоре. Сред най-търсените са " Света София ", " Свети Георги ", " Дорис Тенеди ", " Евростар ", " Дрита ". Част от тях са кандидатствали за дотация от страната и цените им са по-ниски от обичайното. Повечето от тях оферират опция за два непознати езика още от ранна възраст.

Правят виртуални компании

Учениците, които се снабдяват с евростипендии по плана за училищен практики, са главно в икономическите специалности. Децата най-често разкриват виртуални компании, посредством които се учат да вършат бизнес, да заплащат налози и да отчисляват облаги. Това от години се прави и по планове на неправителствената организация " Джуниър Ачийвмънт ". Учениците в Националната търговско-банкова гимназия всяка година провеждат надпревари на виртуалните си компании, като показват познанията си. Част от школата вършат базари с мартеници или сладкиши и децата показват икономическите си знания чрез изчисляването на облагите.

Майстори на дилемите
се събират в Бургас

Община Бургас дефинира 40 гимназисти и 30 учители, които да водят участниците в Международното математическо съревнование, което ще се организира в морския град. Бургас става хазаин на борбата за повторно след 2013 година, когато за първи път надпреварата се организира отвън Азия. Очаква се на него да се явят 1200 топматематици. Учениците и учителите ще бъдат преводачи на гостите. Всеки от тях е получил указания състезателите на коя страна ще води и ще им превежда. Форумът ще бъде открит на 2 юли, а самото съревнование ще се организира на 3-ти в постройката на Природо-матиматическа гимназия " Акад. Никола Обрешков ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР