Ако не гарантираме, че темата за Западните Балкани ще остане

...
Ако не гарантираме, че темата за Западните Балкани ще остане
Коментари Харесай

Борисов: Темата за Западните Балкани не трябва да слиза от европейския дневен ред, ако искаме мир и стабилност


Ако не подсигуряваме, че тематиката за Западните Балкани ще остане в дневния ред на Европейския съюз, тогава Срещата на върха в София е била просто една добра среща. Трябва да създадем всичко допустимо да не допуснем още веднъж спор като този в някогашна Югославия. Това са нашите Балкани, нашата Европа и по тази причина би трябвало да поставим големи старания.

Така министър-председателят Бойко Борисов разяснява постоянството, с което Българското председателство и персонално той се ангажират с процеса на приобщаване на страните от района към Европа посредством реализиране на съгласуваност, стопански напредък и разрешаване на двустранните спорове.

Той уточни, че е разискал тематиката и с папа Франциск при аудиенцията си през вчерашния ден и е получил единодушието му да посети България, Румъния и при опция и друга страна от района с главната цел да изпрати обръщение за мир и съгласие.

Започнахме да решаваме проблемите в София и разчитаме на Хърватия да продължи процеса, сподели Борисов. „ Обединени можем да свършим доста работа “, уточни той, като акцентира, че дружно с сътрудника си Пленкович се поддържат при полемиките в Европейския съвет, както и по тематиките, които се отнасят до общи проблеми в района.

На конференция след срещата си с хърватския министър председател, по чиято покана е в Загреб, министър-председателят Бойко Борисов акцентира, че разговорът може да докара до съгласие, даже сред страни с многогодишни проблеми посред им. Той даде образец в новия стадий в връзките сред България и Република Македония и описа за следващото взаимно честване, обединило двете страни – отдаването на респект в Рим на делото на светите братя Кирил и Методий.

Борисов благодари и за опцията броени дни след отбелязване на Празника на българската култура и просвета и на славянската книжовност в хърватската столица да бъде открит монумент на патриарха на българската литература Иван Вазов, което е още един знак на близостта сред страните и народите ни.

Премиерът Пленкович поздрави министър-председателя Борисов за проведената Среща на върха в София, която сложи тематиките за Западните Балкани след 15-годишна пауза. „ Това беше обръщение към всички наши прилежащи страни да продължат с промените, а взаимно с тях и да построяваме съгласуваност - транспортна, цифрова инфраструктура “, разяснява хърватският министър председател.

Той означи чудесните политически и стопански връзки сред Хърватия и България и акцентира, че ще продължи взаимното съдействие за влизане на страните в Шенгенското пространство и в еврозоната. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР