Ако не друго, през последните трийсетина години българската политика успя

...
Ако не друго, през последните трийсетина години българската политика успя
Коментари Харесай

В България: измислици, заблуди и откровени лъжи

Ако не друго, през последните трийсетина години българската политика съумя да натрупа съществени обичаи в популизма. Преминало през какви ли не превъплъщения, през днешния ден явлението е на път да придобие всеобщ темперамент и да измести всевъзможни рационални причини. Това, несъмнено, е от дълго време известно, само че тъй като нелепостта е доста заразна, понякога е добре да поспираме и да се вглеждаме в нея.

" Див популизъм "

Един от най-разпалените парламентарни диспути предходната седмица бе провокиран от следното предложение, импортирано от председателката на огромна опозиционна партия: Народното събрание да се откаже тази година от плануванаъа в правилника му почивка през август, с цел да приема обществени закони. Мотото: " Докато хората страдат, вие лежите по плажовете! ". Идеята не е нова - през годините едни и същи политици, съгласно това дали са на власт или в съпротива, са били и " за ", и " срещу " нея. Тя звучи човеколюбиво и самоотвержено, само че е на практика безсмислена, тъй като прекараните повече часове и дни в Народното събрание не са гаранция за нищо положително. А и същинският проблем се състои в това, че откъм работещи хрумвания и решения мнозина са си в непрекъсната почивка.

По този мотив различен партиен водач дефинира като " див популизъм " изказванието, че " за 30 дни ще решиш това, което за години не си решил ". И е изцяло прав. Само че самият той работи интензивно в същия род. Докато Народното събрание обсъждаше вота на съмнение (също толкоз безсъдържателен, само че мощно прочувствен " спор " ), водачът заведе депутати от партията си " да свършат нещо положително за хората ", като запълват дупки на алегорично подбраната за задачата улица " Милосърдие ". Също толкоз безплодна и лицемерна реплика на угриженост, която някакъв консуматор в обществените мрежи бе озаглавил по този начин: " Дупки запълват дупки ".

Заблуди, измислици, неистини

Ето и образци от различен популистки род - този на подвеждащите измислици. Освен димката с парламентарната почивка, упоменатата към този момент партийна лидерка си бе подготвила и една енергийна тематика (от тези, които в България работят безотказно): енергийният регулатор не бил обърнал внимание на импортираната от партията ѝ подписка за преустановяване на договорката за ЧЕЗ, което пък най-вероятно било обвързвано с (минималното) повишаване на тока от 1 юли. Тя прелестно знае, че няма по какъв начин една партийна подписка да приключи частна договорка (каквато и да е тя), че регулаторът няма по какъв начин да се произнесе нито за подписката, нито за договорката, тъй като няма законова база за това, както и че определянето на цената на тока (всяка година по това време) няма нищо общо с тематиката. Което въобще не ѝ попречи да потопи в безумна нервност още 2-3 дни парламентарно и медийно време. Накрая спретна и " импровизиран цивилен митинг " против новите цени. Протестът можеше да се свика пред посолството на Русия, откъдето идва по-скъпият газ (а с него и по-скъпият ток). По същата логичност и със същите изгледи за триумф може да се провежда и митинг пред Министерството на околната среда поради неспирните дъждове.

Партийният водач с дупките пък не без триумф се опита да отвлече в глухата линия на безумните причини " дебата " за модернизацията на армията, като поддържа позицията си против пазаруването на нови самолети с настоящото интернационално състояние. " Вижте, от през вчерашния ден интернационална вест номер 1 в света е, че Тръмп се среща с Ким Чен Ун и приказва за разоръжаване. И споделя: това е страшна сделка, извънредно потребна за целия свят. (...) Излиза шефът на Организация на обединените нации, ние сме страна-членка на Организация на обединените нации, и той споделя: светът би трябвало да се разоръжава ", съобщи въпросният партиен водач в народен ефир.

Друг партиен водач (и боен министър) му отговори, че тъй като схваща от медикаменти, е " по-добре да си пие хапчетата, вместо да се занимава с българската войска ". И е изцяло прав. Само че самият той също работи старателно на същото поле. Миналата седмица " се разписа " с изказванието, че Световната здравна организация се канела да легализира педофилията. Което, естествено, е откровена неистина. Но какъв брой хора знаят непознати езици и ще си създадат труда да го ревизират?

Тежки последствия

Списъкът с сходни бръщолевения е безконечен. И се добавя всеки ден. А резултатът се умножава неведнъж от обстоятелството, че създателите им се употребяват с неспирното снизхождение на медиите, в които човек към този момент мъчно може да попадне на естествен глас.

Естествено, всичко е опаковано в благовидна идеологическа обвивка. Едни се показват като борци против " либерално-мракобесните нови трендове ", други настояват, че се борят против глобализацията и " безчувствената към проблемите на хората десница ", трети - против корумпирания хайлайф, от който те не били част. Нищо сходно. За да се докопат и задържат във властта, всички те в действителност водят борба против здравия разсъдък. И я печелят.

Запълващият дупки съперник на новите самолети твърди да вземем за пример, че бил направил " една бърза социология ", която посочила, че 97% от българите мислят като него и " не биха изхарчили българските пари за въоръжаване ". Нищо чудно да е прав. Замислете се единствено какъв брой пъти за последните трийсетина години мъдрият български гласоподавател " се излъга " и вкара в Народното събрание (а в последно време и в Европарламента) партии и партийки-ментета, всевъзможни политически търчи-лъжи, които си сменяха мнението и се пребоядисваха през ден. А в действителност " качествата " им се виждаха с просто око от 100 километра. Някои си извършиха задачата, след което изчезнаха да си употребяват добродушно насъбраните богатства. Други останаха и до през днешния ден. Макар и добре създадени, проведени и финансирани, едно време те въпреки всичко бяха изолирани феномени. Днес се трансфораха в болшинство и към този момент даже имат място в държавните управления.

Последиците от това са тежки. Системното заблуждаване на " необятните национални маси " с измислици, раздухването на подправени проблеми и подправени решения отравя трайно цялата социална среда. А това прави решаването на действителните проблеми доста мъчно, невероятно даже.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР