Ако не бяхме прекратили първенството, нямаше да имаме отбор в

...
Ако не бяхме прекратили първенството, нямаше да имаме отбор в
Коментари Харесай

Любо Ганев: Желязков ще смени Пранди след максимум 2 години

" Ако не бяхме прекратили шампионата, нямаше да имаме тим в Шампионската лига ", съобщи президентът на БФВолейбол

Николай Желязков ще размени Силвано Пранди отпред на мъжкия народен тим по волейбол след една или две години, като продължи методиката, по която работи италианецът. Това е главната концепция на Българската федерация по волейбол и новия президент Любомир Ганев.

" Няма да има други чужденци в щаба. Идеята е да има последователност – по метода на работа и по методиката на работа. Желязков застава до Пранди и след 1, най-много 2 години, той ще го измести, с цел да бъде селекционер на националния тим. Договорът на Силвано ще е за 1+1 година, защото той самият беше заявил, че няма по какъв начин да поеме в дълготраен интервал ", съобщи пред bTV Ганев.

Самият той през януари 2020 година клонеше повече към избора на българин за селекционер на " лъвовете ".

" Направеното от Пранди трябваше да бъде продължено. За нас този избор е верен. Приет е добре от състезателите и методиката му е сполучлива. Най-логичното беше италианецът да приготви българин, като концепцията е по-късно Силвано Пранди да стане да дава отговор за цялото мъжко направление. Да бъде като наблюдаващ треньор. Подобно ще бъде и при дамите ", разкри още президентът на БФВолейбол.

Вторият интервал на Силвано Пранди отпред на националния отбор на България не се увенча с огромни триумфи. Той не съумя да класира националите на олимпийски, а решението му за значимия квалификационен шампионат във Варна да не разчита на едни от най-опитните играчи - близнаците Георги и Валентин Братоеви, центъра Николай Николов, диагонала Николай Учиков и либерото Владислав Иванов, провокира редица полемики. Под управлението на Пранди националите отпаднаха на осминафинал на европейското състезание през 2019 година, записвайки най-лошото класиране на отбора от 14 години насам. В Лигата на нациите отборът ни остана на 12-о място.

" Вие гледахте ли двете квалификации и въпросния мач с Бразилия? Момчетата играха мощно. Отдавам слабия резултат на европейското на психологическия срив, че загубихме олимпийската подготовка ", отбрани го президентът и добави:

" Силвано след олимпийската подготовка сподели, че няма да има мотивация да води тима. Това, което го задържа, беше концепцията за последователност, че може да даде своя опит на български ментор. Новото начало не значи единствено чисто нови хора. Важното е да имат новите визии, които имаме от федерацията ".

Ганев посочи, че не е имал спор със селекционера на волейболния отбор до 18 години Мартин Стоев. В началото на годината наставникът, с който младите волейболисти завоюваха сребърните медали на европейското състезание, съобщи, че не би взел участие в треньорски състезания.

" С Мартин не сме имали пререкания. Бяхме оповестили, че ще имаме конкурс. Мартин сподели, че няма да си подаде документите, и на другия ден първи си подаде кандидатурата за треньор на своя тим до 18 години. Никога не сме имали пререкания, изключително пък на такава тематика ", разкри Ганев.

Той предвижда, че ще бъде мъчно да се заменят отдръпналите се от мъжкия народен тим Виктор Йосифов и Теодор Салпаров, като за момента не вижда равностойна опция на либерото. За Ганев връщането на Матей Казийски в националния отбор не е затворена страница. Той въпреки всичко трансферира топката в полето на треньора на тази тематика.

След като през март 2020 година зае поста на президент на Българската федерация по волейбол, Любо Ганев разкри, че се допитва за съвет до предшественика си - инж. Данчо Лазаров. " Комуникирам си с него. Много пъти сме коментирали по отношение на организацията на работата. Нямам никакъв проблем. И на управителния фактор трябваше да има последователност ", съобщи той.

Едно от първите му решения като президент беше анулацията на правилото родни волейболисти до 21 години да нямат право да играят в чужбина. " Много пъти съм бил срещу взети решения на Управителен съвет. Когато един колектив вземе едно решение с болшинство, отсега нататък ти би трябвало да защитаваш това решение. Замисълът имаше благородна цел, само че физическото му използване можеше да докара до причина, че на следващия ден, в случай че решиш на съд, то да не бъде прието ", сподели Ганев.

Той е безапелационен, че концепцията женският отбор на Марица да играе не у нас, а в а турското състезание, по-скоро няма да се реализира. А прекъсването на шампионата при мъжете поради пандемията от ковид е било неотложно, с цел да може български отбор да играе в Шампионската лига.

" В края на март беше ясно, че изключителното състояние ще бъде удължено, нямаше друга алтернатива. Всички трансферни документи на играчите изтичаха на 15-и май. Когато пък отложиш за есента довършването на сезона, то това към този момент няма да е същият тим. Може да се картотекират други играчи, които да подсилят клуба. Никой от клубовете нямаше да получи финансиране и от ММС. Всички клубове бяха за спиране на шампионата и оставаха 2 благоприятни условия: да има или да няма първенец. Оставаха единствено 2 кръга преди края на постоянния сезон. При дамите Марица имаше единствено 1 изгубен гейм. При мъжете – тимът, който водеше с 6 точки преднина и огромна разлика в извоюваните геймове, беше Нефтохимик. Рискувахме и опцията да нямаме тим в Шампионската лига. Жалбата на Хебър е входирана и ще бъде прегледана на идващото заседание. В пълномощията на Българската федерация по волейбол е да навреме да трансформира правилника за осъществяване на шампионата ", сподели Ганев.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР