Ако не беше този плавен ход на епидемията, здравната система

...
Ако не беше този плавен ход на епидемията, здравната система
Коментари Харесай

Д-р Мими Виткова: Болниците няма да издържат, ако няма плавен ход на епидемията


Ако не беше този равномерен ход на епидемията, здравната система нямаше да може да удържи. Това сподели доктор Мими Виткова, някогашен министър на опазването на здравето, в предаването " Нашият ден " по стратегия " Христо Ботев " на БНР.

Д-р Виткова отдаде дължимото на своите сътрудници от Националния действен щаб и на всички присъединили се специалисти и акцентира: " Ако успеем да удържим този тренд на епидемията, здравната система ще се оправи ненапълно. Ако не успеем и влезем в някакви пикови обстановки, нещата не са добре. Виждате, че даже при този равномерен ход има цели региони в доста тежко положение, бих споделила, че ги пази някой от горната страна, вместо ние. Закриват се лечебни заведения, няма кревати, респираторни апарати, анестезиолози. Има тежка диспропорционалност в ресурсите на здравната система.Това, че в София, в Пловдив и във Варна имаме болница до болница, не взема решение проблемите на цялата система. "

Належащият извод след тази зараза е по какъв начин да променим здравната си система, с цел да отговори на сходни провокации, безапелационна бе доктор Виткова.

Не може страната към този момент 25 години да е абдикирала от здравната система и всичко да взема решение пазарът. Виждаме, че най-пазарните системи в света, и то в богати страни, се оправят най-зле с това предизвикателство. И противоположното - там, където са властническите режими, здравните системи се оправят надалеч по-добре. Без да уронваме равнището на демокрацията у нас, би трябвало да създадем здравната си система потребна за всички български жители, а освен за избрани райони на страната, акцентира някогашният здравен министър.

Проблемът не е в собствеността, а в метода на действие и на финансиране на структурата, сподели още тя. Защото у нас освен лечебните заведения са търговски сдружения, всеки доктор – и персоналните даже са еднолични търговци. Този търговски статут не може да е бъдещето развиване на опазването на здравето. Здравеопазването не е пазар и това ще го удостовери всеки икономист, добави доктор Виткова.

Тя предизвести, че има риск от внезапно повишаване на хоспитализацииите за планови действия след рецесията, с цел да се наваксат загубите, които комерсиалните сдружения търпят в тези месеци. Надявам се на съответен надзор. Не бива да се позволява ескалация на хоспитализацията. Това би изправило здравната система пред тествания, изясни доктор Мими Виткова.

Системата претърпява много компликации по повод и организацията, и на професионалното отношение към проблемите.

Европа като цяло закъсня в организирането на ограниченията и е добре, че България не дочака до дъно мудността на Европа да ни повлияе, само че в случай че бяха подхванати ограничения в спокойна конюнктура, може би щяхме да се усещаме по-спокойни, сподели още специалистът.

Тя разяснява и проблемите на лекарите от Спешна помощ. Работата на незабавните медици е доста огромен проблем. Светът, дружно с богата Америка, е извънредно неопитен за тази обстановка. И нашата страна не съумя да е готова за хората от първа линия, счита някогашният министър. Тя счита, че настояванията на незабавните медици са обективни. Доста мъчно ще се дефинира и това в допълнение заплащане. Трябва да престанем да мислим, че някой ще взема решение вместо нас. Прословутата европейска взаимност я няма никаква, приключи тя.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР