Ако не бъде удовлетворена от Запада, Русия ще ескалира напрежението,

...
Ако не бъде удовлетворена от Запада, Русия ще ескалира напрежението,
Коментари Харесай

Серхий Гармаш: Русия ще ескалира напрежението, но не чрез директна военна намеса, а през отцепниците в Донбас

Ако не бъде задоволена от Запада, Русия ще ескалира напрежението, само че не посредством директна военна интервенция, а през отцепниците в Донбас. Целта е да се принуди Украйна да одобри промени в Минското съглашение при изискванията, сложени от Русия и да се смени украинското държавно управление с ръководещи, които са лоялни на Русия.

Това описа пред задгранични публицисти в Киев Серхий Гармаш, който е представител на Украйна в тристранната контактна група в Донбас. Въпреки скупчването на съветски войски по украинските граници атмосферата в украинската столица наподобява спокойна. Повечето хора споделят, че живеят под угрозата от война към този момент осма година и не виждат какво друго се случва този път.

Разлика обаче има. Притеснението на държавното управление в Киев и Запада е, че този път Русия очевидно обкръжава с армия Украйна от три страни – откъм границата с Източна Украйна, Беларус и Крим. Засега Киев и западните сътрудници нямат точна визия какво тъкмо цели съветският президент Владимир Путин и подозират, че се играе игра на нерви.

Единственото, което се приема за даденост от дипломатите, е фактът, че по трите граници на Украйна има стотици хиляди съветски бойци, които са способни на инвазия във всеки един миг. Според Серхий Гармаш съветското очакване е при предизвикана ексалация в Донбас и Луганск да последва украинска контраофанзива, като се повтори сюжетът с грузинските райони на Южна Осетия и Абхазия.

" Украйна прави всичко допустимо да си върне тези територии, само че при нейните условия. Ние няма да си ги върнем, в случай че това не стане по метода, по който ние желаеме ", споделя Гармаш. Той изяснява украинското схващане, че Русия употребява Донецк и Луганск, с цел да върне цяла Украйна в своята сфера на въздействие. Инструментът за това е Минското съглашение, което дефинира специфичен статут за тези два района в Украйна.

Правителството в Киев схваща специфичния статут като децентрализация на властта, общинска полиция, локални налози, само че не и като право за интервенция в решенията на централната власт. Кремъл схваща специфичния статут като суверенитет, който да се впише в украинската конституцията. Ако това се случи, околните до Кремъл управляващи в Донецк и Луганск в никакъв случай не биха разрешили на Украйна даже да си намерения за НАТО и Европейски Съюз.

Това неизбежно би върнало страната към съветската сфера на въздействие, изяснява Гармаш. В момента Русия отхвърля всички допускания, че може да нахлуе в Украйна. Според оценките на украинското министерство на защитата обаче броят на съветските бойци към границите на страната е над 127 000 души – те са ситуирани по границите на Север, Изток и Юг.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР