Ако не бъде съставено редовно правителство, служебният кабинет ще предложи

...
Ако не бъде съставено редовно правителство, служебният кабинет ще предложи
Коментари Харесай

Финансовият министър: Преизпълнението в хазната към момента вече е под 1 млрд. лв.

Ако не бъде формирано постоянно държавно управление, служебният кабинет ще предложи тазгодишният бюджет да бъде прилаган и след Нова година.

Това разгласи министърът на финансите Росица Велкова в границите на чуването ѝ в Народното събрание, което се случва в две процедури - по искане надлежно на Българска социалистическа партия и на ГЕРБ-СДС.

Преизпълнението в хазната все още към този момент е под 1 милиарда лева,

заяви министър Велкова. По думите ѝ това число не би трябвало да внася оптимизъм, тъй като най-големите разноски предстоят.

Заради плануваният недостиг се постанова изтегляне на нов държавен дълг, акцентира Велкова:

" Емитирайки този дълг, който все още сме емитирали, фискалният запас към 30 септември е 12,1 милиарда. На база на всички тези задължения, които има към фискалния запас,

в случай че не емитираме до края на годината повече дълг, фискалният запас към 31 декември би бил към 5,6 милиарда, което е извънредно незадоволително,

тъй като знаете, че минималният му размер е 4,5 милиарда, а ние при започване на януари би трябвало да поемем заплащанията за пенсии ".

Росица Велкова показа направения от министерството базов бюджет за следващата година, само че акцентира, че служебният кабинет няма право да прави политики, затова резервира съществуващите.

„ Ако сме в хипотезата да няма определено постоянно държавно управление, умерено с този по този начин наименуван удължителен закон едно

служебно държавно управление може да извършва бюджета, както беше направено и при започване на тази година от постоянното държавно управление “.

В рамките на чуването другите политически сили реагират по друг метод на показаните данни от страна на Росица Велкова. Част от тях показват терзание, че ще се задържат обществените заплащания, а други - че дефицитите през годините ще се усилват, затова и общата задлъжнялост на страната.

„ Очакваме през декември да постъпят 2,6 милиарда лв. от първото заплащане по Плана за възобновяване и резистентност. Подали сме настояването с изпълнени всички ограничения и сега нашето искане се преглежда в Европейската комисия “, заяви Велкова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР