Ако не бъдат удължени компенсациите за електроенергията на бизнеса за

...
Ако не бъдат удължени компенсациите за електроенергията на бизнеса за
Коментари Харесай

Без компенсации за тока последиците за икономиката ще са драматични

Ако не бъдат удължени обезщетенията за електрическата енергия на бизнеса за идната година, ще има трагични последствия за българската стопанска система. И това ще се случи в доста къс интервал от време. Това сподели пред Economic.bg основният изпълнителен шеф на „ КЦМ 2000 “ Румен Цонев. Според него помощта за бизнеса е от решаващо значение за преодоляването на инфлацията, която другояче би скочила още повече. Без такава пък – с изключение на по-драстично повишаване на цените – евентуално ще последва и прекъсване на производства, каквито случаи към този момент има.

Действащата сега скица за отплата на бизнеса поради скъпия ток завършва в края на годината. По-рано тази седмица Комисията по енергетика в Народното събрание гласоподава удължаването ѝ през цялата 2023 година, като смъкна оптималния предел на сумата за заплащане от 250 на 200 лева за всички компании. Предстои решението да бъде гледано в пленарна зала.

Навременното компенсиране – по какъвто и да е механизъм – е наложително, защото в случай че това не се случи, следствията за българската стопанска система ще бъдат негативни “, посочи Румен Цонев, отчитайки дейностите на депутатите.

Той обаче подсети, че има и други механизми, които биха могли да доведат до диференциран метод към другите консуматори на електрическа енергия. Такива схеми работят в цяла Европа, като беше изработен опит за прокарването им и в България. Въпреки че имаше импортирано предложение в енергийната комисия, то по този начин и не бе признато. Румен Цонев изясни, че по-правилно е формулата за отплата да бъде основана на това по какъв метод цената на електрическата енергия се отразява върху икономическата успеваемост на всеки икономически индивид.

„ Това е най-правилният метод за компенсиране, само че с цел да се случи това нещо, са нужни още много стъпки. Затова през днешния ден сме удовлетворени от метода, по който все още въпросът е препоръчан да бъде решен в Народното събрание. “

И до момента в който казусът със скъпия ток ненапълно е овладян, все още няма индикации да се планува помощ по линия на другите енергоносители. По отношение на газа да вземем за пример, чието повишаване е измежду главните мотори на инфлацията, макар скорошния спад на цените му, специалистите чакат цените на тържищата още веднъж да тръгнат нагоре.

Да, ще би трябвало да се намерения. Въпросът е от кое място биха могли да се случат всички тези обезщетения “, означи Цонев. Според него дълготрайният контракт на страната ни с Азербайджан ще помогне за диверсификация на доставките и в последна сметка ще способства за постигането на „ равнища, които са пазарни за Европа “.

„ Оказва се, това (природният газ) е един от моторите на нарасналата инфлация. Другият мотор са нарасналите цени на петрола, на бензина и дизела. Ако тези цени бъдат овладени, съгласно мен, отсега нататък ще е овладян и инфлационният напън. “

По отношение на заплахата от прекъсване на производства, шефът на Комбината за цветни метали изясни, че това е разумна реакция от страна на енергоемките предприятия, когато цените скочат доста и безпричинно. Затова и не е изненада, че по време на енергийната рецесия:

Има понижено произвеждане, има и затворени предприятия “, уточни той.

„ През избрани интервали от време ние също бяхме спрели производството си, когато цените на електрическата енергия бяха прекомерно високи. Няма по какъв начин стопанските субекти да не реагират на външната среда “, изясни Цонев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР