Ако най-любимата част от деня ви е чаша горещо кафе

...
Ако най-любимата част от деня ви е чаша горещо кафе
Коментари Харесай

Сутрин: Удобно и бързо – вредно ли е обаче разтворимото кафе?

Ако най-любимата част от деня ви е чаша горещо кафе заран, тогава чакането да се свари е евентуално една от най-лошите – или най-малко най-дългите елементи от сутринта.

Ето за какво някои хора вместо това избират комфортна и бърза чаша разтворимо кафе.

Но дали изборът на разтворимо кафе на прахуляк от улеснение носи повече щета, в сравнение с изгода?

Разтворимото кафе е комфортен метод да приготвите чаша бързо кафе в натоварени сутрини, по време на пътешестване или когато сте в придвижване. В умерени количества то може безусловно да се впише в здравословна диета и съдържа доста субстанции, подпомагащи здравето.

Но до каква степен е положително за вас и може ли да се съпостави с елементарното смляно кафе?

Какво е разтворимо кафе?

Разтворимото кафе са просто кристалите, които се образуват след дехидратиране на свареното кафе. Процесът включва варене на смляно кафе на зърна, тъкмо както елементарното. След това водата се отстранява от екстракта, с цел да се сътвори съсредоточен изсъхнал прахуляк или кристали.

Експерти означават, че разтворимото кафе на прахуляк има по-дълъг период на валидност от кафето на зърна и е по-евтино. Като цяло и две имат съвсем идентични хранителни профили, като се изключи наличието на кофеин.

Чаша разтворимо кафе съдържа към 62 мг кофеин, до момента в който чаша сварено кафе има 96 мг. Разликата идва от обработката, нужна за приготвянето на разтворимо кафе, по време на което се губи повече кофеин.

Смята се, че разтворимото кафе съдържа малко повече акриламид. Този евентуално нездравословен химикал се образува в някои храни по време на процеси на готвене при висока температура, като пържене и печене. Но съгласно комисията на Европейския орган за сигурност на храните, количеството акриламид, което хората одобряват, не съставлява сериозна заплаха за здравето.

Друго, по който разтворимото кафе може да се разграничава от свареното кафе, е усетът. Тъй като усетът е мощно индивидуален, това изказване не е меродавно.

Разбира се, качеството на зърната, употребявани за подготвяне на разтворимо кафе, има значение. Но което и да предпочитате, насладете му се!
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР