Ако навръх днешния Световен ден на Дарвин и еволюцията създателят

...
Ако навръх днешния Световен ден на Дарвин и еволюцията създателят
Коментари Харесай

На ул. Дарвин еволюцията е само в нечии банкови сметки

Ако точно на днешния Световен ден на Дарвин и еволюцията основателят на фундаменталната доктрина можеше да види пловдивската улица с негово име, би могъл още веднъж да поеме на експедиция с кораба „ Бийгъл ” - локви са се ширнали от край до край по нея. Трудно би събрал скъпи скотски и растителни експонати за своите изследвания по правата сред Бюрото по труда и бул. „ Шести септември ”, само че пък евентуално би стигнал до нови изводи за това до каква степен е еволюирал актуалният човек.

„ Доникъде! Еволюцията е единствено в банковите сметки на някои хора! Вижте какво става в Кърджалийско - 50 индивида в селото, а кметът с 50 000 лв. приходи ”, гневи се Димо Чернев, на който в неделния дъждовен ден се наложило да пристигна чак от Казанлък на пловдивската улица „ Дарвин ” за материали за дребния му бизнес.

 „ Само погледнете по какъв начин приказваме - все едно аз съм в Турция, а вие в България и сред нас тече река Резово - сочи мъжът голямата локва в краката си, през която няма брод до тротоара. 26 сантиметра е браздата на държавната граница с Гърция. А това тук е метър и 26! Защо плащате налози?! ”.

Колкото е ядосан Димо на тукашния кмет поради наводнената улица с надупчен асфалт, толкоз е пикантен и във връзка с теорията за еволюцията на Дарвин. Миналия път, като имал път към града на тепетата, пък попаднал на ул. „ Галилей ” в кв. „ Кършияка ”. Как да е - той е открил, че Земята се върти, само че Дарвин какво е приключил, та да му кръщаваме улица, възмущава се Чернев. Твърди, че е химик, отбира от процесите и теорията за еволюцията е празна работа. Според него индивидът не е никакъв Хомо сапиенс, а чисто и просто Хомо еректус.

„ Проблемът на политиците е, че не излизат на улицата, а 243 маймуни в зоопарка на Народното събрание вземат решение какви да са законите в България, та  после те самите ги заобикалят ”, споделя мъжът от Казанлък. И никак не ще да чуе, че с депутатите е произтекъл от общ предшественик.

Уличката, която въпреки всичко припомня за теорията, допускаща тази опция, потегля в южния си край от синя лавка против Бюрото по труда. Някой се е изхитрил да я употребява като рекламна повърхност и е бучнал върху ламарината табела за ремонт на хладилници и тв приемници, чиято стрелка сочи към директната. Два казана на платното, магазин с екзотичното име „ Санчес ” и всичко нататък е „ Дарвин ”. От двете страни на улицата се редят остарели и по-нови кооперации с дворчета. Тротоарите са потрошени, стърчат коренища, оплаква се Галина Чалова, която живее наоколо и постоянно минава по тази улица. Живее в квартала от 1972 година Най-много се нервира от оглозгания контур на някогашната детска градина „ Мир ”. " Първо сякаш щеше да става ясла. Чу се, че пропада. Ремонтираха я, обновиха я, работи известно време. Откакто отвориха новата със същото име, тази постройка я зарязаха ", споделя дамата. Постепенно всичко се разграбило. Влизат деца и клошари. Дворът е бурени и кърлежи, разказва Галина. А тъкмо до изтърбушената детска градина се строи нова жилищна постройка. Ще пристигна още народ да живее в тая разтурия, жали притежателите Галина Чалова.
И тя, като Димо Чернев, сочи гьола малко по-надолу.  И твърди, че при по-обилни дъждове водата там не се отича по седмица. „ Вътрешните улици са забравени, 2019-а ще я посрещаме единствено с център. Всичко е леш! ”, обобщава дамата.

Колкото до еволюцията, и съгласно нея не сме доста напреднали от времето на Дарвин. ”Този свят се е побъркал. Каква експанзия, какви връзки! Всеки се затворил в черупката си - разсъждава Чалова. Който работи, го изстискват като лимонче, който не работи, мизерства. Аз съм на 55 години и скърбя младите. Скоро се махам от България и дори няма да се сетя за тук! ”.

 

Кой е той?

Чарлз Робърт Дарвин е британски академик и естествоизпитател, живял през XIX век. Той пръв дава концепцията за еволюцията на всички типове от общ предшественик чрез развой, който назовава натурален тим.

Фактът, че еволюцията съществува, е признат от научната общественост и лаиците още до момента в който Дарвин е жив, само че теорията му за естествения тим стартира да се приема за главно пояснение на еволюционния развой през 30-те години на XX век. Днес теорията на Дарвин е в основата на актуалната еволюционна доктрина. В своя актуален тип тя съставлява основата на биологията, като дава единно разумно пояснение на биоразнообразието.

Дарвин развива интереса си към естествената история, до момента в който следва медицина в  в Единбург и теология в Кеймбридж. По време на 5-годишно корабоплаване с кораба „ Бийгъл “ се утвърждава като експерт по геология. Озадачен от географското разпространяване на дивите животни и фосилите, които събира по време на пътешествието, той стартира да изследва трансмутацията на типовете, което дава начало на неговата доктрина за естествения тим през 1838 г. Въпреки че разисква концепциите си с естествоизпитатели, Дарвин се нуждае от време за задълбочено проучване, като геоложките му изследвания остават в центъра на активността му.

В книгата си „ Произход на типовете “ през 1859 година Дарвин дава доказателства, че еволюцията от общ предшественик е главното научно пояснение на разнообразието на живота в природата. Пише също труд „ Произходът на индивида и половия тим “, а по-късно „ Изразяване на страстите при индивида и животните “. В книги разгласява проучванията си за растенията, а в последната изследва земните червеи и въздействието им върху почвата.

 

На кого е кръстена вашата улица?

Димо Чернев, предприемач

Знам го Чарлз Дарвин с неговите теории за еволюцията, само че няма ли български имена за улиците в този град? Да не сме произлезли от маймуните, от кое място накъде маймунски работи?!

Галина Чалова, шеф на бензиностанция

Дарвин е основал теорията за еволюцията на света. Макар да не съм съгласна с него, нашето потомство я учехме обширно в учебно заведение. Сега не знам дали още се учи.

Васил Карталов, служащ

Това име нищо не ми приказва. Но в учебно заведение не бях доста мощен по история.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР