Ако Националната здравносигурителна каса (НЗОК) загуби съдебните дела за неизплатена

...
Ако Националната здравносигурителна каса (НЗОК) загуби съдебните дела за неизплатена
Коментари Харесай

НЗОК ще плаща стотици милиони, ако загуби дела с болниците

Ако Националната здравносигурителна каса (НЗОК) загуби правосъдните каузи за неизплатена на лечебните заведения надлимитна активност за интервала 2015-2018 година, ще би трябвало да заплати 155 млн. лева без лихвите. Това е споделил шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев по време на съвещание на Надзорния съвет на 8 май, чиято стенограма е оповестена на интернет страницата на НЗОК.
Сумата би била над 200 млн.лв, счита Григор Димитров, представител на работодателите в Надзорния съвет на Здравната каса.

По време на съвещанието членовете на Надзорния съвет са обсъждали от кое място би могло да се вземат тези средства, с цел да се платят на лечебните заведения, в случай че съдът отсъди решениeто си в тяхна изгода.

Иван Кокалов, представител на КНСБ, е предложил да се водят договаряния с лечебните заведения, спечелили делата и да се договаря НЗОК да им изплати дължимото разсрочено. Кокалов предлага още сред първа и втора правосъдна инстанция адвокати да съветват НЗОК дали делото би трябвало да се води до края или Касата да стартира да договаря с лечебното заведение.

Българският лекарски съюз (БЛС) упорства надлимитната активност за отминали години да се заплаща не с спомагателни средства, а с спестовност на пари, в случай че има такава, и то съразмерно.

Точно преди месец, на 3 май, министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев съобщи, че от 1 юни ще се покачат цените на клиничните пътеки за финансиране на майчиното и детско опазване на здравето. Той посочи, че повишението на цените на клиничните пътеки за детско и майчино опазване на здравето е приоритет, само че ще се усилят парите и на другите клинични пътеки.

БЛС обявиха тогава, че цените на клиничните пътеки би трябвало да се покачват по законовия път - през НЗОК.

Междувременно Министерството на здравеопазването преведе на МБАЛ " Христо Ботев " АД във Враца предплатена дотация по реда на Наредба 3/2019 година за медицинските действия отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване, за които Министерство на здравеопазването субсидира лечебни заведения и за критериите и реда за субсидиране на лечебни заведения, оповестиха от ведомството.

С предоставените финансови средства болничното заведение ще бъде в положение да изплати възнагражденията на работещите в лечебното заведение за месец април и задатък за месец май.

В Министерството на здравеопазването не престават договарянията с кредиторите на болничното заведение, за договаряне на разсрочване на отговорностите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР