Ако настоящата ситуация се задържи 2-3 месеца, със сигурност ще

...
Ако настоящата ситуация се задържи 2-3 месеца, със сигурност ще
Коментари Харесай

Ангелкова очаква фалити в туризма, ако кризата с вируса продължи 2-3 месеца

Ако актуалната обстановка се задържи 2-3 месеца, сигурно ще има банкрути в туризма. Това предвижда пред " Нова телевизия " министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя подсети, че в тази обстановка, освен в България, туризмът няма по какъв начин да действа. Само хотелите и то не всички работят освен това с стеснен потенциал и изхранване посредством кетъринг, заключи тя.

В момента е доста мъчно да се създадат съответни разбори, застрахова се Ангелкова. Посочи, че чака да седмица да има позиция на Европейската комисия по какъв начин да се ползва европейската инструкция, която е записана и в Закона за туризма. Според нея, при отсрочване на пътешестване, туристите имат право да си получат назад парите до 14 дни. Това се трансформира в голям проблем за туристическите компании поради това, че са платили предплатено настаняване и пътешестване при тези идни пътувания, които се отсрочват поради пандемията.

Логично хотелиерите не желаят да върнат депозитите, а самолетните компании тази седмица стопираха да връщат пари за анулирани полети.

На няколко пъти през последната седмица туристическият бизнес прикани министерството да изиска смяна в закона, тъй че да не се връщат пари, а за импортираните суми да бъдат дадени ваучери с годност 24 месеца.

Ангелкова разгласи, че е мъчно да се откри баланс в тази обстановка сред ползите на туристите и на компаниите и към този момент се обрисува да се даде опция парите да не се връщат до месец след приключване на изключителното състояние (тоест до 13 май, към този момент - бел. а.), в случай че туристите отхвърлят да вземат ваучер. Тя прикани туристите да не си взимат парите, с което биха усложнили финансовото състояние на бизнеса, само че въпреки всичко акцентира, че това е техен избор.

Вкарваме се в доста обаян кръг, разгласи тя. Напомни, че в случай че туроператори банкрутират, то потребителите тогава ще би трябвало да си търсят парите по правосъден път, а в този момент могат да получат ваучери за тях.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1226)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР