Ако наскоро сте се наслаждавали на шоколадов десерт, то шансът

...
Ако наскоро сте се наслаждавали на шоколадов десерт, то шансът
Коментари Харесай

Отпадъци от какао се превръщат в ток в Африка

Ако неотдавна сте се наслаждавали на шоколадов десерт, то шансът какаото, от което е създаден, да е от Кот д’Ивоар, е в действителност огромен. Западноафриканската страна е най-големият производител в света и 40% от зърната идват от там. Именно то е и най-изнасяният артикул на страната. Какаовите зърна дават занаят на хората години наред, само че скоро растението може да се окаже потребно и за друго – за произвеждане на сила.

Какаовите зърна са единствено част от растението – преработват се, а черупките, шушулките и отделеният при ферментацията сок се изхвърлят. Това са 13 кг непотребни артикули за кг зърна. Сега обаче този боклук е на път да се трансформира в основен детайл от прекосяването към „ зелена “ сила – изхвърленото при производството на какао се трансформира в биомаса. Пробите са сполучливи и към този момент е в ход план, който включва турбина за генериране на електричество.

„ Тази биомаса ще може да обслужи потребностите на 1,7 милиона души”, споделя пред Би Би Си Япи Огоу, шеф на Иворианската компания Société des Energies Nouvelles, която взе участие в построяването на инсталацията.

Съоръжението в Диво ще бъде нaй-голямото в Западна Африка при завършването си при започване на 2023 година Тя ще може да създава сред 46 и 70 MW електричество на година. Надеждни изследвания показват, че оборудването би могло да понижи парниковия резултат, като газовите излъчвания ще бъдат редуцирани с 4,5 милиона тона.

Кот д‘Ивоар сега получава най-вече електричество от изкопаеми горива, като природният газ генерира 70% от силата. Държавата има за цел да усили използването на източници на възобновима сила до 42% и да понижи парниковия резултат с до 28% % до 2030. В страна, която има от ден на ден потребност от енергийни запаси, такива нововъведения като използването на какаов боклук, имат огромно значение.

Общо целият план ще коства 244 милиона $, като ще получи финансиране от Агенцията по търговия и развиване Съединени американски щати. Други сходни 9 съоръжения ще бъдат издигнати на други места в страната. Ще бъдат издигнати в региони, в които пораства какао, тъй като там материалът би бил в обилие.

Има и проекти шушулките да се трансформират в биодизел.

Алтернатива на изкопаемите горива

Биомасата е измежду най-хубавите неконвенционални източници на сила. Тя е опция на изкопаемите горива при производството на електрическа енергия, като преимуществото ѝ е, че е необятно налична.

Предимство на технологиите за произвеждане на електрическа енергия от биомаса е потреблението на горивни процеси, заради което е допустимо генериране на електричество когато и да е. За съпоставяне, вятърните и слънчевите технологии могат да създават сила единствено при съществуването на вятър или слънчево греене, надлежно.

Насърчаването на потреблението на биомаса играе значима роля и в достигането на задачите на Европейската комисия във връзка с климатичните промени, като сходни политики се възприемат из целия свят.

Недостатъкът при потреблението на биомаса е, че в избрани случаи нейното потребление може да докара до отделянето на повече боклуци, в сравнение с изгарянето на въглища, да вземем за пример. Затова и потреблението на най-нови технологии е от доста огромно значение.

Подкрепа за фермерите

Наред с произвеждането на сила, превръщането на какао в сила ще промени орисите на 600 000 какаови фермери. Фрасия, която ръководи 14 акра какао в Диво, е една от тях. Дълго време е обмисляла да се откаже от какаото поради пренасищането на пазара и да последва образеца на доста други хора, които са почнали да се занимават с гума и банани, тъй като тези сфери са по-печеливши.

„ Отглеждам какао и с помощта на него, аз съм изучила децата си, само че възвръщаемостта е минимална “, споделя тя пред Би Би Си. Посреща плана за биомасата с вяра и счита, че той ще усили приходите й. Това я стимулира да продължи да култивира какао: „ Като се има поради, че съм вдовица – брачният партньор ми умря преди 18 години, та спомагателни пари ще ми оказват помощ да изуча четиримата си внуци. А даже може и да съумея да си спестя. “
Снимка: Getty Images
Заедно с откриването на новата централа, държавно управление на страната е предложило да се основе кооператив на какаовите фермери. Групи фермери ще имат опцията да спестят пари, да имат достъп до заеми и да получат помощи, с цел да поддържат фамилиите си. По този метод повече хора ще получат работа и ще се понижи безработицата.

Проекти и другаде

Кот д‘Ивоар не е първият производител на какао, който да използва отпадъка си. В Гана какаовите шушулки към този момент сe използват, с цел да генерират сила на локално ниво.

Разработен е дребен 5kW генератор, като задачата е да има ток в провинциалните градове, където единствено 50% от жителите имат достъп до електричество.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР