Ако Наредбата за медицинската експертиза бъде приета в този й

...
Ако Наредбата за медицинската експертиза бъде приета в този й
Коментари Харесай

Д-р Холевич: 200 хил. души ще останат без подкрепа, ако се приеме Наредбата за медицинската експертиза

Ако Наредбата за здравната експертиза бъде призната в този й тип, 200 хиляди души ще изпаднат отвън системата, а всички други ще минат в по-долна група, като се изключи хората с най-тежки множествени увреждания. Това съобщи в предаването „ Преди всички “ доктор Боряна Холевич от ТЕЛК София.

Днес НСТС ще заседава, като съществена тематика ще е планът за промени в Наредбата за здравната експертиза. Д-р Холевич обаче акцентира, че това е същият план за промени, който беше импортиран преди време и разбуни духовете, а хората с увреждания обявиха подготвеност за митинг. Проектът беше отдръпнат и върнат същият, безапелационна е тя.

„ Два са доста противоречивите моменти. Единият е в така наречен „ приложение 2 ". Ако до момента човек, който има повече от едно заболяване, по съответна формула се изчисляваше крайният %, вземайки поради всичките му болести, в този момент ще се взима поради единствено едно – най-тежкото заболяване, което носи най-голям %. Около 200 хиляди души ще останат без никаква поддръжка. Това са хората, които в този момент имат 50 и малко над 50%. Друга голяма част, които в този момент са втора група – със 70 и над 70%, също ще отпаднат, а други ще останат в по-ниската група. Най-страшно е за хората с тежки множествени увреждания. Една част от тях ще изгубят опцията да получат поддръжката посредством непозната помощ “.

Друго, което тормози доктор Холевич в тази разпоредба, е освидетелстването единствено по документи. Тя акцентира, че едно и също увреждане при другите хора протича друго. По думите й би трябвало да бъде забелязан индивидът, когато се разисква неговата орис.

Д-р Холевич уточни още, че са срещу това да се дефинира работоспособността на човек. Медицинската експертиза би трябвало да дефинира единствено противопоказаните условия на труд, изясни тя.

„ Какво ще работи човек и дали ще работи, би трябвало да взема решение единствено и само индивидът с увреждане. Никакви комисии не могат да му постановат и да му споделят какво ще работи и какво не “.

Според доктор Холевич работодателите имат искания, без обаче да демонстрират нужната обществена отговорност.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР