Ако наречем Венера истински странна планета, би било леко подценяване.

...
Ако наречем Венера истински странна планета, би било леко подценяване.
Коментари Харесай

Ново проучване: Разкриха тайните на Венера

Ако назовем Венера същински странна планета, би било леко подценяване. Тя толкоз доста наподобява на Земята - и в това време е толкоз друга от нея, колкото може да се чака от една сходна на Земята планета.

Една от тези разлики е венерианската литосфера - твърдата външна обвивка на планетата. На Земята литосферата е разпокъсана и преносима, разграничена на тектонични плочи, които оформят повърхността на планетата, като в това време пропущат топлота от вътрешността на планетата по назъбените им ръбове.

Scientists have recently made a new discovery about our neighboring planet Venus: examination of the planet's surface shows signs of geothermal activity.
— InfinityCosmos (@0infinitycosmos)
В литосферата на Венера механизмите, стоящи зад охлаждането и възобновяване на планетата, са нещо като мистерия.

Ново проучване демонстрира, че Венера в действителност може да има релативно " мека " литосфера, която постоянно се издига на повърхността.

Изследването на тези механизми е комплицирано и мъчно: Венера е задушена от гъста токсична атмосфера, в която вали киселина и която поддържа температурата на повърхността приблизително 475 градуса по Целзий. Изпратените там спускаеми апарати не са издържали дълго.

Но данните, събрани от орбиталния уред " Магелан " преди десетилетия, може би са пазили тайните на Венера през всичките тези години. Космическият уред е употребявал радар, с цел да проникне през гъстите облаци на планетата и да снима повърхността - и в този момент учените употребяват тези данни, с цел да открият, че литосферата на Венера може да е по-тънка, в сравнение с се е считало.

Outer shell of Venus may be resurfacing the planet, NASA says
— Fox News (@FoxNews)
Под управлението на планетарния геофизик Сюзън Смрекар от Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА екип от откриватели употребява данните от " Магелан ", с цел да направи деликатно изследване на вулканичните повърхностни характерности, наречени корони, и на близките вдлъбнатини и хребети. Те открили, че там, където хребетите са по-близо един до различен, литосферата евентуално е много тънка и гъвкава - приблизително към 11 км. Моделирането допуска, че топлинният поток през повърхността е по-висок в тези места от междинния топлинен поток на Земята.

" Толкова дълго време бяхме затворени в концепцията, че литосферата на Венера е застояла и дебела, само че в този момент мнението ни еволюира ", изяснява Смрекар. " Макар че на Венера няма тектоника от земен вид, тези области с тънка литосфера наподобява разрешават на обилни количества топлота да изтичат, сходно на областите, в които се образуват нови тектонски плочи на морското дъно на Земята. "

Дълго време учените смятаха, че сега навътре в Венера не се случват доста неща, само че последните проучвания от ден на ден подсказват противоположното. Короните са един от тези подмятания. Тези особености наподобяват малко на ударни кратери и се състоят от повдигнат пръстен (като корона) към потопен център, с концентрични пукнатини, ориентирани на открито. Те могат да бъдат и големи, с диаметър стотици километри.

Първоначално учените са считали, че короните са кратери, само че по-внимателен разбор разкрива, че те в действителност имат вулканичен темперамент. Те са породени от шлейфове от парещ разтопен материал, които се издигат от вътрешността на планетата, изтласквайки повърхността нагоре в купол, който по-късно се срутва във вътрешността, когато шлейфът изстине, изтичайки от страните и образувайки пръстен.

That black-looking sphere at the bottom right of the image is the planet Venus as it transits through the Sun.

That black-looking sphere at the bottom right of the image is the planet Venus as it transits through the Sun.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР