Ако намерението е националната каса да остане за социално слаби,

...
Ако намерението е националната каса да остане за социално слаби,
Коментари Харесай

Бивш шеф в НЗОК: Демонополизацията трябва да е в услуга на пациентите

”Ако желанието е националната каса да остане за обществено слаби, а всички останали да се застраховат от фондове, които са търговски сдружения и които ще генерират облага, това си е американски модел, единствено че американският модел не работи с 4% от брутния вътрешен артикул, а със 17 ”.
Това сподели за БНР някогашният подуправител на Националната здравноосигурителна каса доктор Димитър Петров.

Това Петров зааяви по отношение на новия модел за опазване на здравето, който мнистрКирил Ананиев ще показа на кръгла маса в НДК. Моделът планува демонополизация на Здравната каса и опция на здравноосигурените лица да избират обезпечаване в частни фондове.

Петров, който е покровител на демонополизацията на касата, е песимистичен, че моделът, предлаган от министър Ананиев, въобще ще проработи у нас поради високите условия към фондовете: „ Тези фондове ще изискват обособен лиценз и това е вярно. Вторият проблем е, че тези фондове ще работят по Закона за застраховането, а касата - по Закона за здравното обезпечаване, в случай че правят една и съща услуга… Имайте поради и че разноските на фондовете, спрямо Касата, са много по-големи. Фондовете ще имат прехрана, облага, гаранциони влогове. Щом се набират обезпечени, това значи и разноски за брокери, за комисиони… “.

Американският модел е „ извънредно неефикасен и на никое място в света не се следва за образец “ сподели още Петров.

„ Аз съм последовател на демонополизацията, само че да се направи по този начин, както би трябвало - в полза на обществото и при положение на оптималната сигурност, тъй като компрометира ли се тази концепция, тя няма да се появи - въобще да се мисли повече за нея “. Повечето някогашни шефове на НЗОК са последователи на концепцията за демонополизация, посочи Петров. Според него е уместно да следваме френския или немския модел, до които сме по-близо, където обаче „ има частична демонополизация на това обезпечаване “:

„ В България има един континент от към 500 000 души, които могат да излязат на частно обезпечаване и да ти заплащат някаква обезщетителна минимална вноска в Касата, на този стадий. С течение на времето това може да стане и повече “.

Според Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа “ разкритикува предлаганата здравна промяна. „ Опасявам се, че ще бъдем очевидци на следващ опит за опит, за прекачване на отговорността от страна на страната към частни каси. Тези частни каси обаче, които не са „ наши “, доста бързо ще банкрутират, защото, в последна сметка, когато би трябвало да поемат финансовата отговорност за лекуване на тежки болести, те няма по какъв начин да устоят в тази национална здравна система в страната “.

Григорова акцентира, че е съперник на демонополизацията и последовател на английския здравноосигурителен модел.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР