Ако наказанията за престъпленията на пътя бъдат завишени, както се

...
Ако наказанията за престъпленията на пътя бъдат завишени, както се
Коментари Харесай

Адвокатурата: Ще произвеждаме затворници за почти всяка тежка катастрофа

Ако наказванията за закононарушенията на пътя бъдат повишени, както се предлага, съдилищата ще бъдат принудени да постановяват единствено ефикасни присъди, даже и при минимална виновност на водача. Това се споделя в позицията на Висшият адвокатски съвет (ВАдС) във връзка плана за смяна на Наказателния кодекс, препоръчан от ГЕРБ.

Партията предлага унищожаване на условното наказване за водач, който е предизвикал гибел на пътя и е карал пийнал или дрогиран, нямал е брошура или е избягал от местопроизшествието.

Наказанието при тези случаи да е от 5 до 15 година затвор, предлага ГЕРБ. Това предложение важи за причиняване на гибел на пешеходна пътека, както и в случай че жертвите при злополуката са повече от една.

Наказанието в другите тежки случаи при гибел на пътя се усилва до 12 години затвор. Долната граница е 4 години, което също изключва условното наказване.
ГЕРБ предлага санкции от 1 до 5 години за шофиране с алкохол в кръвта над 1.2 промила, както и при позитивен тест за опиати.

Адвокатският съвет припомня, че с препоръчаните промени би станало невероятно налагането на условни присъди при гибел на пътя, даже и при минимална виновност на лидера. Такъв проблем би зародил при потвърдено съпричиняване на злополуката от страна и на потърпевшия. Съдът ще бъде лишен от опция да преценя какво наказване да наложи, поради действието, подбудите, смекчаващи и отегчаващи отговорността условия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР