Ако наистина ще охраняваме небето над Северна Македония, сега е

...
Ако наистина ще охраняваме небето над Северна Македония, сега е
Коментари Харесай

Експерт: Ако ще охраняваме небето над Северна Македония спешно трябва да се купят радари

Ако в действителност ще охраняваме небето над Северна Македония, в този момент е моментът бързо да започва взаимен план по закупуване на радари от България, Македония, Албания и Черна гора, защото без надеждно даване на въздушна картина от модерни радари, тази задача е мъчно изпълнима.
Това разяснява пред Българска национална телевизия Велизар Шаламанов, някогашен длъжностен министър на защитата, по отношение на опцията страната ни да охранява въздушното пространство над Северна Македония,

Шаламанов съобщи, че в мига, в който западната ни съседка стане част от НАТО, защото не разполага с изтребители, ще бъде отправена покана към страни, които желаят на ротационен принцип да подсигуряват въздушния й суверенитет.

По думите му тогава България ще може да направи формалното си предложение, само че би трябвало да бъдат решени въпроси с връзките и споделена въздушна картина.

В момента Алиансът е в позиция да дефинира идната вълна на промени, които ще минат през едно необятно разискване. Тези тематики са извънредно значими, тъй като ще дефинират идващите 10 години. Това са тематики, свързани с нови рискови закани, технологии, засилена роля на Европа. Важни са изводите, които всяка страна ще направи и в частност България, безапелационен е Шаламанов.

" Определено НАТО не е в мозъчна гибел, това е по-скоро обръщение, което президентът Макрон насочва към Европейски Съюз и френските жители за да ускори ролята на Франция в европейската защита. ", сподели експертътъ във връзка провокативното изявление на френския президент Еманюел Макрон за НАТО.

По въпроса дали Европа е подготвена да заплаща повече за защита, Шаламанов разяснява, че Германия към този момент е дала сигнал, че ще увеличи вноската си в общия бюджет. Време е след първия скок в разноските за защита, България да има дълготрайна стратегия за идващите 10 години, добави специалистът.

Според специалистът, основаването на военноморски координационен център във Варна, за който стана ясно след диалога на премиера Бойко Борисов с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, е една доста добра самодейност, за която се приказва най-малко от срещата в Уелс от 2014 година По думите му това е постижимо на стъпки, първо като национално изпитание, след това като интернационално изпитание.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР