Ако наистина се изгарят опасни отпадъци в ТЕЦ Бобов Дол,

...
Ако наистина се изгарят опасни отпадъци в ТЕЦ Бобов Дол,
Коментари Харесай

Грийнпийс: Инсталацията на ТЕЦ Бобов дол не е пригодена да изгаря опасни отпадъци

Ако в действителност се изгарят рискови боклуци в Топлоелектрическа централа " Бобов Дол ", това е доста огромен проблем, тъй като, от една страна те нямат позволение за това, а въпреки това това основава заплаха за хората, които живеят наоколо. Освен това инсталацията на ТЕЦ-а не е пригодена за изгарянето на този тип боклуци. Това сподели Меглена Антонова от екологичната организация " Грийнпийс ".

 
Тя показва, че те от края на 2018 година пробно изгарят неопасни боклуци за да тестват системите си и дали това е допустимо да се трансформира в тяхно гориво.
 
" За нас това също не е било позволено, въпреки че те настояват, че са имали позволение. Ние имаме информация, че те са имали едно писмо от Министерство на околната среда и водите, с което им се позволява, само че за нас това не е верния метод, тъй като това е била една непублична процедура, без съвещания. По този метод те още веднъж са нарушили Закона. От април 2019 година те имат публично позволение, което ние дружно с екологично съдружие " За Земята " и 100 жители от региона на Бобов Дол и Дупница го апелираме. Обжалваме го тъй като считаме, че има проблеми в метода, по който се е дало това позволение и поради неналичието на информация за отпадъците, които ще бъдат изгаряни, както и по какъв начин ще се следи какви ще са излъчванията от тази активност ", изяснява Антонова.
  
Попитана на какво отдава разминаването в тезите на шефът на компанията " Блацион " ООД - македонския жител Горан Ангелов, който твърди, че в Топлоелектрическа централа " Бобов Дол " се горят гуми и пластмаси, и на изказванието на новият екоминистър Емил Димитров, който през вчерашния ден в Министерския съвет разгласи, че няма превишение на нездравословните излъчвания, - Антонова сподели, че работата на контролните институции е да кажат каква е истината. В същото време министър председателят Борисов през вчерашния ден разгласи, че е разпоредил проверяващите органи да изследва пепел от централата, с цел да се откри горени ли са рискови боклуци.
 
" В формалните документи не считаме, че някъде ще напишат, че изгарят този тип боклуци в случай, че нямат позволение за това. За това разчитаме институциите – Министерство на вътрешните работи и прокуратура да си свършат работата и в случай че има такива обвинявания те да бъдат качествено разследвани, с цел да сме сигурни, че това не се случва, защото е нелегално ", разяснява тя.
 
Меглена Антонова показва, че все още този тип бизнес е рентабилен, защото Топлоелектрическа централа " Бобов Дол " получава пари за изгарянето на боклуци, само че не заплаща такса на страната за осъществяването на тази активност. Именно по тази причина и апетитът към тази активност е толкоз огромен и той би трябвало да бъде спрян като се вкарат високи такси, които да заплащат ТЕЦ-овете, както и да има строга регулация. А в случай че страната няма опция да упражнява надзор, то просто да не позволява такава активност да се прави.
 
" Това е единствената причина те да го вършат, защото стопански им е доста по-изгодно, в сравнение с да купуват въглища. Обикновено централата, с цел да набави някакъв тип гориво, би трябвало да заплати, до момента в който сега се получава противоположната система, в която на тях им се заплаща. Това е плюс за тях. Докато изгарянето не стане стопански неизгодно, за тях няма да понижава тази активност ", безапелационна е Антонова.
 
Не би трябвало да се пропуща и фактът, че Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", който непрестанно търси по какъв начин да понижи разноските без да влага, е част от студения запас на страната и получава солидни заплащания, с цел да подсигурява енергийната сигурност на България. Само за сезон 2019 – 2020 топлоелектроцентралата ще получи близо 12 милиона лв..
 
Антонова показва и в каква посока би трябвало да върви нашата страна, а точно към понижаване на генерирането на боклуци и свеждане до най-малко изгарянето на боклуци.
 
" Европа като цяло върви към понижаване на това горене. Намаляват се количествата, които с изгарят в инсенератори, затварят се, или такива съоръжения не влизат в употреба. Това би трябвало да е и посоката, в която ние би трябвало да вървим – по-малко генериране и по-малко горене на боклуци, тъй като те са запас, който - в случай че не може да оползотворим, не би трябвало изобщо да го генерираме. Не считаме, че ние би трябвало да се трансформираме в хранилище за боклуци на цялата територия на страната ", показва тя и напомня, че изгарянето, изключително на рисковите боклуци, вреди на околната среда и на човешкото здраве.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР