Ако над кварталната библиотека се вее европейският флаг, значи и

...
Ако над кварталната библиотека се вее европейският флаг, значи и
Коментари Харесай

Защо Полша получава най-много пари?

Ако над кварталната библиотека се вее европейският байрак, значи и тя получава средства от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР). В него се съдържат 200 милиарда евро - т.е. една пета от бюджета на Европейски Съюз за интервала 2014-2020 година.

С отпусканите средства Европейски Съюз си слага за цел да ускори икономическото и обществено доближаване сред обособените европейски райони, подкрепяйки редица планове: 50 милиона са заделени да вземем за пример за навлизането на широколентов интернет в гръцките селски региони, близо 60 милиона евро са планувани за производството на самолетни елементи в португалския район Алентежо или за нови трамвайни трасета в латвийската столица Рига.

Наличието на този европейски фонд е " израз на солидарността сред европейците ", споделят от Европейска комисия. И в действителност: доста от страните в Източна и Югоизточна Европа получават от фонда за районно развиване доста повече средства, в сравнение с сами внасят, до момента в който наклонността при страните с по-силна стопанска система е таман противоположната. Такъв е и казусът с Германия, която разполага с близо 11 милиарда евро по линия на ЕФРР, предопределени основно за научни планове и поддръжка на бизнеса. В същото време страната внася към 30 милиарда евро в европейския бюджет.

Европейските средства не трябва да заместват националното финансиране, а единствено да го допълват. Европейски Съюз по предписание отпуска към половината от средствата по даден план. А отпуснатите досега пари би трябвало да бъдат усвоени до 2023 година, в противоположен случай се губи правото върху останалите средства от фонда.

40 милиарда евро за Полша

Полша към този момент е раздала близо 82% от отпуснатите ѝ 40 милиарда евро. Това е страната, която получава най-вече европейски средства от страните в Общността. Това се дължи най-вече на обстоятелството, че множеството полски райони спадат към " по-слабо развитите " в Европейски Съюз: техният Брутният вътрешен продукт е по-нисък от 75% от междинното равнище за Общността. Подобни райони се финансират с преимущество от Европейски Съюз - те получават близо 70% от средствата, нужни за даден план.

Ползи от това извличат изключително източноевропейските страни, в които има огромен брой по-слабо развити райони. Тъй като Полша е най-голямата по територия, а и по население източноевропейска страна, тя получава и най-вече пари. Европейските средства в действителност са предопределени не за цели страни, а за обособени райони. За Сицилия, да вземем за пример, в по-бедния италиански юг, са заделени 3 милиарда евро, също както и за Андалусия в Испания.

Средствата от ЕФРР са предопределени за финансиране на новаторски планове, за стимулиране на дребни и междинни предприятия и за форсиране на отхвърли от фосилни сили. Европейски Съюз изключително акцентира последния аспект, за който са заделени общо една четвърт от всички средства, т.е. към 55 милиарда евро. Те отиват за финансирането на разнообразни планове - да вземем за пример за градежа на плануваното метро в Солун (407 млн. евро за интервала 2014-2020), което би трябвало да понижи придвижването на коли по улиците на града, за възстановяване на водоснабдяването в Румъния, България или Хърватия, както и за почистването на вулканичните езера край Неапол (39 млн. евро).

Ползите за Полша са големи

Полша, която другояче не е измежду страните, провеждащи устойчива политика в отбрана на околната среда, влага 5,7 милиарда евро в планове за понижаване на въглеродния двуокис в атмосферата на огромните градове. По този индикатор страната се подрежда малко под междинното равнище за Европейски Съюз.

Благодарение на отпусканите европейски средства, Полша отбелязва сериозен стопански подем от 2004 година насам - годината, в която страната се причисли към Европейски Съюз. Този подем е постоянен и заради обстоятелството, че Полша извлича огромни изгоди от присъединяване си в европейското пространство за свободна търговия, споделя политоложката Ана Чепил от полския Форум за гражданско развиване.

В един отчет от края на 2017 Брюксел стига до извода, че с помощта на средствата от ЕФРР през 2023 година Брутният вътрешен продукт на Полша ще е с 3,4% по-висок, в сравнение с би бил без европейските вложения. Подобен резултат би бил извънредно незабравим, имайки поради, че в интервала 2005-2011 цялото европейско финансиране за Полша е създавало едвам към половин % приръст на Брутният вътрешен продукт годишно, излиза наяве от данни на полското Министерство за районно развиване.

Една четвърт от плануваните за Полша средства по линия на ЕФРР се вливат в транспортни и инфраструктурни планове: за ремонт на ж.п. гари, градеж на релсов път, пътища и разширение на публичния превоз. " Това са областите, в които междинният полски жител най-силно усеща резултата от европейското финансиране ", споделя Ана Чепил. Чрез усъвършенстването на инфраструктурата в по-слабо развитите източни елементи на страната дейно се понижават районните разлики.

Колко коства ръководството на европейските пари?

Интересно е да се знае и какъв дял от парите по европейските структурни фондове отива за самите планове и какъв брой от тях се " изяждат " от административни разноски. Ново проучване на Европейски Съюз демонстрира, че на един милион отпуснати средства се падат по към 22.600 евро за административни разноски - т.е. към 2% от цялата сума, а това не е доста. Други институции, които ръководят съществени финансови средства - да вземем за пример Европейската банка за възобновяване и развиване - имат сходни административни разноски

В бюджетната рамка на Европейски Съюз за времето след 2021 Европейска комисия възнамерява 226 милиарда евро за ЕФРР - т.е. близо 10% повече, в сравнение с през сегашния бюджетен интервал. В кои сфери ще бъдат вложени тези средства ще зависи и от новия Европейски парламент, който жителите на Европейски Съюз ще изберат в края на май 2019. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР