Ако на язовир Огоста“ се построи фотоволтаичен парк, то той

...
Ако на язовир Огоста“ се построи фотоволтаичен парк, то той
Коментари Харесай

Стоянов към рибарите: Спокойно, фотоволтаиците няма да ви пречат

Ако на язовир „ Огоста “ се построи фотоволтаичен парк, то той няма да заеме цялото пространство върху оборудването и няма за пречи нито на стопанските и туристическите действия, нито на рибарите в региона. Това съобщи служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов пред Българска национална телевизия във връзка митингите против плана за плаващ слънчев парк върху язовира.

Той посочи също, че няма дефинитивно решение за построяването на подобен парк. В момента има декларирано капиталово желание, което стимулира държавните институции да стартират инспекции – дали е допустимо да има фотоволтаичен парк, в случай че има – на каква част от язовира да е, посочи министърът. Има работна група от Министерството на земеделието, Министерството на околната среда и водите, Министерството на районното развиване и Министерството на енергетиката. Оглеждат се опциите, изискването към вложителя ще бъде да извърши цялостен ремонт на язовира, изясни Стоянов.

По думите на министъра сега язовирът се държи на доста ниски равнища, защото има проблеми със стената. Ние имаме потребност съгласно специалисти сред 20 и 30 милиона лв. да се влагат в ремонт на стената. Търси се инвестиция към 30 милиона лв.. Условието към вложителя ще бъде цялостен ремонт напълно на язовира, това ще му разреши да качи равнищата си, сподели Никола Стоянов. Той акцентира, че язовир „ Огоста “ е от обектите с национално значение и изрично ще продължи да бъде язовир. Според него тъкмо един предстоящ ремонт ще му разреши да действа като подобен, тъй като сега се държи на ниски равнища и се употребява повече като изравнителен язовир. Ще бъдат взети поради всички действия, които се развиват и в този момент там – има водноелектирчески централи, има садки за риба, по никакъв метод няма да бъде обиден ползата на рибарите, увери министърът. 

Фотоволтаиците ще бъдат ситуирани най-малко на един км от язовирната стена, ще има и съществено разстояние от брега. Туризмът и всички икономически действия към язовира няма да бъдат наранени. Няма да пречи на риболовците, хората даже няма да го виждат, посочи Никола Стоянов. По думите му декларираният от вложителя интерес е за производството на хиляда мегавата, което значи, че слънчевите панели биха заели 10 квадратни километра от общата повърхност на язовира, която е 22 квадратни километра. Планираната инвестицията е за към един милиард евро, а компанията е декларирала, че в случай че построят фотоволтаичен парк, в региона може да отвори и фабрика за профили, което е главната й активност.

В края на предходната година министър Никола Стоянов разгласи в Монтана, че германската компания " Профайн Енерджи ГмбХ " има намерение да ремонтира язовир " Огоста " и да построи върху него плаващ фотоволтаичен парк. Министърът и притежателят на компанията са подписали прелиминарен протокол за капиталовите планове на компанията, която счита да влага към един милиард евро в този и други планове в България, добави тогава Стоянов. Министърът посочи, че вложителят ще получи на концесия площта на язовира и тя ще е с избран период. Освен това оборудванията за фотоволтаичния парк ще се създадат в България, а няма да се внасят от Германия, уточни още Никола Стоянов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР