Ако на предстоящия референдум македонците отхвърлят постигнатия компромис в спора

...
Ако на предстоящия референдум македонците отхвърлят постигнатия компромис в спора
Коментари Харесай

Русия се опитва да спре Македония в пътя ѝ към НАТО и ЕС

Ако на идния референдум македонците отхвърлят постигнатия компромис в разногласието за името, влизането им в Европейски Съюз и в НАТО ще бъде блокирано за дълги времена. Точно това желае Москва. И по тази причина явно се бърка в Македония.

Русия няма да се стресне изключително от предизвестието на американския министър на защитата Джеймс Матис да не се бърка в Македония. Защото за Москва залогът в тази страна е доста огромен: в случай че на референдума в края на този месец тамошните жители отхвърлят постигнатия с Гърция компромис в разногласието за името, по-нататъшното доближаване на Македония с НАТО и с Европейски Съюз ще бъде блокирано за дълги времена.

Така проектите на съветското управление, които в Черна гора се провалиха с гръм и тропот, в Македония ще пожънат триумф: по-нататъшното разширение на НАТО на Балканите ще бъде предотвратено. А Москва ще продължи в същия дух - по този начин, както допреди промяната на властта в Скопие предходната година поддържаше авторитарно-националистическата власт в Македония, която подклаждаше антизападни настроения и докара страната си до изолираност.

Важно е дейностите на Москва в Македония да се назоват с същинските им имена. Но още по-важно е това, което водещи политици от Европейски Съюз, в това число и канцлерката Меркел, сториха през последните седмици при визитите си в Македония: пробваха се да отворят очите на хората за огромната изгода, която ще имат от решаването на разногласието за името.

Райнхард Везер, „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ”

Дойче веле
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР