Ако на 29 март се стигне до брекзит без сделка,

...
Ако на 29 март се стигне до брекзит без сделка,
Коментари Харесай

Гласуването на българите на Острова е под въпрос

Ако на 29 март се стигне до брекзит без договорка, българите, които са на трудов контракт във Англия, ще могат да гласоподават на територията на българското консулство в Лондон. Всички останали ще би трябвало да дават отговор на изискването да са обитавали последните три месеца на територията на страна членка на Европейския съюз. Това уточни специалистът по изборни системи Димитър Димитров пред bTV.

Той посочи, че в случай че крайните периоди за брекзит бъдат удължени, гласуването на Острова ще става както до момента.

Повече от 20 секции за български гласоподаватели са били открити във Англия през евроизборите през 2014 година За сметка на това в Германия техният брой е бил два пъти по-малък. Заради засиления мигрантски поток към Германия през последните години обаче се чака това да се промени.

Димитров посочи, че в случай че въпреки всичко на 29 март се стигне до брекзит без договорка, единият вид за българите във Англия ще бъде да гласоподават в някоя близка страна в Европейски Съюз. Не е ясно обаче дали ще могат сполучливо да упражнят правото си на глас, тъй като, в случай че нямат трудов контракт, ще би трябвало да дават отговор на изискването в последните три месеца да са обитавали на територията на страна членка на Европейски Съюз. Това обаче няма да е годно за Англия, уточни Димитров.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР