Ако мониторинга на ЕК над българското правосъдие остане, ресорният министър

...
Ако мониторинга на ЕК над българското правосъдие остане, ресорният министър
Коментари Харесай

Данаил Кирилов подава оставка, ако ЕК не свали мониторинга над България

Ако мониторинга на Европейска комисия над българското правораздаване остане, отрасловият министър Данаил Кирилов ще подаде оставка. Това се зарече самият той, представен от lex.bg. Припомняме, че още при заемането на министерския пост, Кирилов си сложи като приоритет премахването на европейския мониторинг. Мандатът на тази Еврокомисия изтича през есента на тази година. Засега обаче оттова не за дали поръчка, че скоро ще смъкват мониторинга.
Данаил Кирилов обаче бил убеден, че механизмът за наблюдаване ще отпадне, тъй като България към този момент подготвяла опция за търсене на отговорност от основния прокурор и от шефовете на две висши съдилища.
Припомняме, че преди към две седмици министърът стартира концепция за апелативен спецпрокурор, който да има специфични пълномощия да проверява директния си шеф в лицето на основния прокурор. За на следващия ден е планувано съвещание на междуведомствената работна група, която ще разиска предлагането на Данаил Кирилов.
Въпреки увереността на министъра, еврокомисарят по правораздаването Вера Йоурова към този момент няколко пъти разяснява, че монигорингът върху България няма да отпадне до края на тази Европейска комисия. В края на май тя изясни, че липсват устойчиви резултати в битката с корупцията и се следи съществено съмнение на българите към правосъдната система.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР