Ако мониторинга на ЕК над българското правосъдие остане, ресорният министър

Ако мониторинга на ЕК над българското правосъдие остане, ресорният министър ...

Данаил Кирилов подава оставка, ако ЕК не свали мониторинга над България.


Ако мониторинга на ЕК над българското правосъдие остане, ресорният министър Данаил Кирилов ще подаде оставка. Това се зарече самият той, цитиран от lex.bg. Припомняме, че още при заемането на министерския пост, Кирилов си постави като приоритет премахването на европейския мониторинг. Мандатът на тази Еврокомисия изтича през есента на тази година. Засега обаче оттам не за дали заявка, че скоро ще свалят мониторинга.
Данаил Кирилов обаче бил уверен, че механизмът за наблюдение ще отпадне, защото България вече подготвяла възможност за търсене на отговорност от главния прокурор и от шефовете на две върховни съдилища.
Припомняме, че преди около две седмици министърът лансира идея за апелативен спецпрокурор, който да има специални правомощия да разследва прекия си началник в лицето на главния прокурор. За утре е насрочено заседание на междуведомствената работна група, която ще обсъди предложението на Данаил Кирилов.
Въпреки увереността на министъра, еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова вече няколко пъти коментира, че монигорингът върху България няма да отпадне до края на тази ЕК. В края на май тя обясни, че липсват устойчиви резултати в борбата с корупцията и се наблюдава сериозно недоверие на българите към съдебната система.

Източник: duma.bg