Ако можех да се върна назад, веднага щях да се

...
Ако можех да се върна назад, веднага щях да се
Коментари Харесай

Защо българска учителка коренно промени мнението си за ваксините

Ако можех да се върна обратно, незабавно щях да се имунизирам ": дълго време тя отхвърля да се имунизира против Ковид-19. Но откакто коронавирусът я поразява тежко, радикално трансформира мнението си. Българска учителка споделя, за.

Дарина* е учителка. Разказва, че по-голямата част от нейните сътрудници отхвърлят да се имунизират против Ковид-19 - въпреки да са измежду хората, които са изложени на по-голям риск. И тя до неотдавна е била скептична към имунизациите. Преди да види коронавирус отделението в Александровска болница от пациентското легло.

" Ако можех да се върна обратно, когато имах вяра, че няма потребност да се имунизирам против Ковид-19, щях сигурно да го направя, без да се възнамерявам. "

Това споделя през днешния ден Дарина,. Причините са били доста, само че всички те ѝ се костват незначителни на фона на това, което претърпява, когато се заразява с ковид. Днес мнението ѝ е радикално друго - щом измине интервалът след инфекцията, в който е противопоказно да се ваксинира, Дарина начаса ще си сложи ваксина.

Как страхът се предава от уста на уста

" Не съм от хората, които имат вяра на теориите, че с имунизацията ни чипират или вкарват метал в тялото ни. Въпреки това не смятах, че би трябвало да се имунизирам. ", споделя Дарина. По-рано тази година тя е диагностицирана с автоимунно заболяване, което за нея се трансформира в още една причина да избере да не се имунизира. Дарина признава, че е направила този избор, без да се съветва с доктор - вероятно от боязън, че ще бъдат опровергани доводите ѝ срещу имунизацията.

Днес Дарина осъзнава, че се е влияла прекалено много от общото мнение. Повечето от сътрудниците ѝ учители не желаят да се имунизират, а и доста хора от обкръжението ѝ омаловажават Ковид-19. " Въпреки че с течение на времето последователно се убеждавах, че това не е просто елементарен грип, дълго време останах на кантар - мислех, че се преувеличава и че въобще не е толкоз ужасно ", признава Дарина.

Решаващият фактор за избора ѝ да не се имунизира е бил на първо място страхът. Тя самата го дефинира като параноя, която назрявала у нея в следствие от разказите на други хора, които ѝ казвали, че познават човек, при който имунизацията е предизвикала увреждане или пък знаят за различен, който бил чел, че имунизацията против Ковид-19 ще му аргументи рак. " Казвах си, че следователно не трябва да се имунизирам, тъй като и на мен може да ми се случи нещо. Това обаче беше досега, в който нещото в действителност се случи - позитивен тест за Ковид. "

Пътят до катарзиса

Въпреки че работи с деца и заради това е знаела, че е евентуално застрашена, Дарина постоянно си е мислела, че няма по какъв начин да се болести, щом взима защитни ограничения като носене на маска, стерилизация и съблюдаване на отдалеченост. Вирусът обаче се оказва по-коварен от предстоящото. В първите дни Дарина към момента не има вяра, че при нея Ковид-19 ще се трансформира в онази същински страшна болест, за която го показват. Но след по-малко от седмица тя е към този момент с бронхопневмония и е неспособна да прави даже най-леки действия в дома си. Разболява се и брачният партньор ѝ. " Този вирус въобще не ти дава време да осъзнаеш какво се случва - до момента в който си казвахме, че всичко е наред и може да мине просто като простуда, заболяването беше към този момент в толкоз напреднал етап, че и двамата се оказахме в безпомощно положение ", спомня си Дарина.

В последна сметка се постанова фамилията да постъпи в коронавирус отделението на Александровска болница в София. " Видях на процедура последствията от решението ми да не се имунизирам. Моето и на други хора. ", споделя Дарина.

Усещането при влизането в болница разказва като суматоха. Виждайки с очите си какъв брой тежко може да поразява вирусът, Дарина още в болничното заведение стартира да се чуди за какво не се е ваксинирала, когато е трябвало. " Осъзнах, че в случай че не бях отишла в болничното заведение навреме, можеше и да не изляза от тази рецесия единствено с поука. Осъзнах и друго: че съм можела да предотвратя всичко това. "

Дарина остава в болничното заведение 10 дни, брачният партньор ѝ - 20. Едно от първите неща, които прави след изписването, е да ревизира по кое време най-скоро може да се имунизира. " Много хубаво е възприятието да се събудиш вкъщи, без да чуваш кислороден уред до себе си. Сега просто изчаквам да мине нужното време след зараза и незабавно ще се имунизирам. "

Благодарна. На лекарите и на ориста.

Днес Дарина поставя старания да показа с допустимо най-вече хора към себе си какво е претърпяла и по какъв начин това е трансформирало мнението ѝ за имунизацията. Като преподавател тя поучава околните си да се имунизират, само че от позицията на опита. След като излиза от болничното заведение, се замисля за това какво въздейства най-вече на отрицателните настройки на хората по отношение на имунизациите. " Мисля, че душeвността на хората в България е такава, че когато доста настоятелно им се споделя да създадат нещо, това реализира тъкмо противоположния резултат ", споделя Дарина. Затова и самата тя се старае да подхожда с внимание в диалозите си с хората, които към момента се съмняват в успеваемостта на имунизациите. Споделя им това, което се е случило с нея - с вярата, че ще предотврати някой различен да изпита същото. А фактът, че може да приказва от позицията на човек, който до неотдавна е бил срещу имунизацията, вероятно улеснява разговора. " Осъзнавам, че и прекомерната независимост не е решение, тъй като и аз по свое предпочитание не се бях ваксинирала. Затова се пробвам да приказвам с хората по метод, по който и моето Аз отпреди няколко месеца би се замислило над решението си. "

След престоя си в Александровска болница Дарина усеща доста по-интензивно и натиска върху здравните експерти в страната. И осъзнава, че голяма част от товара им може да бъде свален, в случай че повече хора се имунизират. " Аз като преподавател се усещах некомфортно от това, че няколко часа би трябвало да преподавам с маска. А лекарите часове наред работят с защитни дрехи, трудят се непрекъснато и оказват в действителност най-хубавата грижа на пациентите си. Трябва и ние да се опитаме да се погрижим за тях ", моли Дарина.

Днес тя е признателна на лекарите, че са ѝ помогнали да се възвърне бързо и без последици. Благодарна е и на ориста, че ѝ дава урок, който да я защищити. Надява се, че сходен катарзис може да се случи и на други хора, без да им се постанова да се сблъскат с животозастрашаващия вирус. " Дадох си сметка, че би трябвало малко по-отговорно да мисля за здравето си и за хората към мен. Не желая повторно да претърпявам това, което ми се случи. "

*Иметое променено порадижеланието на събеседничката нидазапазианонимност.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР