Ако може да се говори за рождено място на българската

...
Ако може да се говори за рождено място на българската
Коментари Харесай

Момчил Методиев: Ако може да се говори за рождено място на българската нация, това е именно църквата Свети Стефан“

Ако може да се приказва за рождено място на българската нация, това е точно църквата " Свети Стефан “ и Българската църковна община в Истанбул, когато още градът е именуван Цариград. Това сподели в изявление за предаването " Неделя 150 " по стратегия " Хоризонт " историкът Момчил Методиев , основен редактор на сп. " Християнство и просвета ":

Знаем, че това е мястото, в което се основава Българската екзархия, нейното признание с издаването на Султанския ферман през 1870 година. Това в действителност е моментът, в който българската нация се конституира като обособена единица в границите на Османската империя, което пък дава опция след това да се изиска и независимостта на България. Знаем, че екзархията в Истанбул е очевидец на доста превратности. Ако до края на Първата международна война Българският екзарх има резиденция в Истанбул, това е интервалът, в който националната фантазия е на най-висша степен – фантазията за обединяването на българските етнически територии.

Безспорно днешният ден е знаков. Това разяснява пред " Хоризонт " доцент Пламен Ралчев , учител по интернационалните връзки в УНСС:  Доц. Пламен Ралчев

Възстановяването на българската черква в Истанбул е едно прелестно събитие, което се надявам да спомага още по-добре за развиването и на културните, и на политическите, и на религиозните връзки. Наистина считам, че връзките с Турция, изключително напоследък, са деликатни. От тази позиция считам, че не би трябвало да има прекомерно доста упования към българската страна да предава и да интерпретира послания от Анкара към Брюксел, нито пък от Брюксел към Анкара.

България е част от европейското семейство и постоянно би трябвало да имаме кардинална политика. Това означи Мехмед Юмер , някогашен основен редактор на вестник " Заман ":  Мехмед Юмер

Няма по какъв начин да не е изчакано визитата на Ердоган във Франция да завърши и от тук да излъчат някакъв сигнал, т.е. те безусловно да го излъчат като обръщение към Брюксел. Всички европейски медии участват на това събитие, тъй че те непосредствено си споделиха този път, каквото имаха. Днес посланията на турските държавни водачи стигнаха до Брюксел непосредствено.
Цялото изявление с Момчил Методиев, Мехмед Юмер и доц. Пламен Ралчев можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР