Ако Мохамед бин Салман или негови приближени наистина са хакнали

...
Ако Мохамед бин Салман или негови приближени наистина са хакнали
Коментари Харесай

Кибератака руши мита за новата Саудитска Арабия

Ако Мохамед бин Салман или негови доближени в действителност са хакнали телефона на създателя на Амазон Джеф Безос, това ще е следващият удар по опитите на престолонаследника да промени интернационалния имидж на Саудитска Арабия, която той де факто управлява. Освен това още веднъж ще зародят въпроси за връзките сред западните страни и саудитското кралство.

Експерти, работещи за Безос - който има и в. " Вашингтон пост " - заключиха " със междинна до висока степен на убеденост ", че профил в " Уотсап ", употребен от Бин Салман, е бил директно забъркан в хакването на телефона на милиардера през май 2018 година Двамата са се срещнали по-рано напролет на същата година, по време на продължителната обиколка на престолонаследника в Съединени американски щати и Англия, където той беседва с огромен брой политици и бизнес водачи, пробвайки се да ускори геополитическата поддръжка за своя режим и да обезпечи нужния приток на вложения във време на битка с въглеродните излъчвания и по-ниски цени на петрола.

По това време Бин Салман беше изключително смутен от това, което пишеше един от публицистите със своя колонка във в. " Вашингтон пост " - Джамал Хашокжи. Някога доближен до саудитския кралски двор, той се беше преместил в Съединени американски щати и в този момент използваше тази платформа, с цел да оспорва непосредствено изказванията на монархията, че кралството преживявало значим развой на либерализация. Има данни, че няколко месеца по-рано, през септември 2017 година, Бин Салман няколко пъти бил говорел за задръстване на устата на Хашокжи " с патрон ". През октомври 2018 година Хашокжи беше погубен в саудитското посолство в Истанбул, закононарушение, в което по-късно принцът беше разгласен за забъркан както от Централно разузнавателно управление на САЩ, по този начин и от специфичния докладчик на Организация на обединените нации за извънсъдебните изтезания (Принцът отхвърля обвиненията).

Ако някой стартира да спекулира за вероятните аргументи, които Бин Салман или хората от обкръжението му може да са имали за хипотетичното навлизане в телефона на Безос, наподобява е явен претекстът да бъде заставен Хашокжи да замълчи. Резултатите от хакването може да са били употребявани при първичен опит да накарат Безос да уволни Хашокжи, а убийството на журналиста може да е последвало едвам след неуспеха на сходни дейности.

Това, което знаем е, че вестникът се зае извънредно старателно със случая на своя помощник след изгубването му в Истанбул, подлагайки саудитския режим на остри рецензии. След това, през януари 2019 година в. " Нешънъл инкуайърър " разгласява детайлности за извънбрачната връзка на Безос и това докара до края на брака му и скъпоструващ бракоразвод. Ако информацията на " Нешънъл инкуайърър " е тръгнала от хипотетичната саудитска хакерска офанзива, това

би било в духа на възприетия като цяло ганстерски жанр на държание,

в това число затварянето на огромна част от саудитския хайлайф през ноември 2017 година при груба интервенция за изнудване, донесла милиарди долари на режима на престолонаследника. В този жанр бе и бандитският опит през 2017 година да бъде заставен гостуващият в страната ливански министър председател да подаде оставка. Както Саудитска Арабия, по този начин и компанията АМИ ( " Америкън мидиа инк. " ), притежател на в. " Нешънъл инкуайърър ", отхвърлиха изказванията, че кралството е обвързвано с публикуването на публикацията за Безос.

Следователно, в случай че последните обвинявания за държанието на престолонаследника и антуража му се окажат правилни, те ще добавят една към този момент смущаваща картина и ще доведат до още повече притеснителни въпроси. С кои други значими фигури Бин Салман кореспондира по " Уотсап "? Информацията на кои от тях може да е била извлечена, с цел да се употребява по-късно против тях? Възможно ли е това да визира политически и държавни фигури, хора от бизнеса, в това число високопоставени лица във Вашингтон и Лондон? Дали престолонаследникът би бил задоволително необмислен или малоумен, с цел да предприеме сходни ограничения против страни, на които неговият режим от дълго време разчита за оцеляването си?

От идването на Бин Салман на власт основни фактори за него са държавни управления на Съединени американски щати и Англия. Пропагандната акция през 2018 година за хипотетичната му стратегия за " промени " беше въодушевено подсилвана от Вашингтон и Лондон, а тогавашният външен министър Борис Джонсън похвали престолонаследника като либерализиращ модернизатор преди визитата му във Англия през февруари 2018 година. Неправителствени организации за отбрана на човешките права опровергават тази картина, описвайки жестока акция против дисидентите в кралството, в това число всеобщи арести на активистки за правата на дамите, за доста от които се счита, че са били подложени на полови похищения и изтезания, в това число пердах с бич и електрошокове.

Бруталната война на Бин Салман в Йемен, в която бяха убити хиляди и поради която десетки хиляди гладуват, нямаше да може да се води без дейната поддръжка, предоставена му от британците и американците. Управлението му нямаше да може да издържи следствията след убийството на Хашокжи в края на 2018 година, в случай че английските и американските му съдружници бяха отхвърлили саудитското следствие на убийството като недостоверно и вместо това бяха настояли на интернационално следствие. Но поради последните разкрития, по-умните хора във Вашингтон и Лондон евентуално са все по-отчаяни от вероятността да работят с тази рискова и нестабилна фигура в идните години, а може би и десетилетия. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР