Ако мислите, че в пустинята нищо не расте, значи грешите,

...
Ако мислите, че в пустинята нищо не расте, значи грешите,
Коментари Харесай

Вертикална ферма в пустинята ще осигурява зеленчуци за самолетите

Ако мислите, че в пустинята нищо не пораства, значи грешите, тъй като измежду пясъците на Дубай се построява най-голямата отвесна плантация за зеленчуци в света. Нейната продукция продукция ще бъде особено за пасажерите в самолетите на компании като Fligt Emirates.
Проектът е в развой на реализация, и фермата ще се построи в непосредствена непосредственост до летището в Дубай, написа Sinor.BG.
Заради климата, придружен с непрекъснати горещини и дефицит на вода, в ОАЕ се обработва доста дребна част от земеделските земи. Вертикалната плантация ще съставлява на практика оранжерия, скрита в един резервоар. Нужната за растенията светлина ще се обезпечава от светлодиоди, като равнището на осветлението както и температурите ще се обезпечават на равнища, позволяващи да се съблюдават оптималните периоди за развиване и напредък на зеленчуците.
Проектът се реализира от американска компания с опит в построяването на отвесни ферми и инвестицията ще възлиза на 40 млн. $. Строителството на фермата ще стартира още през тази година, а дневното произвеждане на зеленчуци ще доближава до 2 700 кг. Близостта на оранжерията до летището ще разреши доставката на свежи зеленчуци за кетъринг обслужването на самолетните компании.
"Първите зеленчуци за клиентите на Flight Emirates се чака да се доставят през декември 2019 година, като продукция ще се доставя на още 105 самолетни компании и 25 летища ", твърдят от компанията вложител.
Предвижда се площите със зеленчуци във отвесната плантация да доближат до 12 хиляди кв. м, чийто потенциал ще дава отговор на 3,6 млн. кв. м площи за стандартно произвеждане, защото новата плантация ще разреши до пет шест реколти вместо нормалните две-три реколти от зеленчуци годишно. Нуждата от вода ще е под 1% от тази за стандартните площи, и защото оранжерията няма да има никакъв контакт с външния свят, при развъждането на зеленчуците няма да се употребяват никакви химикали и препарати за растителна отбрана.
Технологията за отвесно развъждане на зеленчуци към този момент се употребява в страни като Китай, Съединени американски щати и Япония предвид на все по-нарастващия брой на популацията на Земята и нуждата от икономисване на водните запаси. Сингапур също възнамерява да построи огромна отвесна плантация от плаващи оранжерии. Тя е използвана в по-малки размери даже и на Антарктида, като още през предходната година немска компания е създала специфичен модул за развъждане на зеленчуци на ледения континент.
Най-голямата досега отвесна зеленчукова плантация в света е построена до летището на Ню Джърси в Съединени американски щати и съставлява кула с височина от 24 метра, в която годишно се създават над 2000 тона свежи зеленчуци.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР