Ако минавате по бул. Витоша“ в София, задължително се отбийте

...
Ако минавате по бул. Витоша“ в София, задължително се отбийте
Коментари Харесай

Vintage Stereo: мястото, където музиката живее

Ако минавате по бул. „ Витоша “ в София, наложително се отбийте в безистена на Търговския дом, който се намира против Съдебната палата. Продължете във вътрешността и малко преди карето в централната му част ще видите табелата на Vintage Stereo – единствената по рода си у нас комерсиална и общностна зона за меломани и фенове на качествения тон . Няма по какъв начин да не се почувствате вкъщи още с първото влизане в този магазин. Всичко в него е по този начин подредено и намислено, че да изпитвате реципрочност, даже в случай че сте попаднали там инцидентно единствено с цел да се подслоните за малко от поройния дъжд на открито. Още с прекрачването на прага човек схваща, че е заобиколен освен от редки находки за почитатели на музиката, само че и от другари, преживявания, мемоари, заредени с възторг диалози. Вътре постоянно има хора, тъй като това е мястото, където музиката живее. Чрез тях – своите въодушевени адепти.

Преди повече от пет години трима другари – Станислав Грозев, Веселин Митов и Николай Иванов – се ентусиазират да осъществен своя остаряла фантазия – да създадат място за феновете на музиката, винила и старите музикални уредби. Първоначалната концепция е на Станислав и Веселин, които се познават още от времето на заведението „ Кравай “. Станислав Грозев е израснал и живее в региона на НДК и точно там се среща с Веселин Митов, както и с Димитър Ковачев-Фънки и Иван Несторов-Амебата – върли рокаджии, металисти и създатели на промоутърската компания „ София мюзик ентърпрайсис ”. Това другарство значително предначертава и професионалния път на Станислав – той се занимава с музика, провежда концерти и събития. Веселин Митов също е върл рокаджия – от тези бунтари с кожените якета и нашивките – и още от времето на 80-те години на предишния век се увлича от всичко, обвързвано с рока и метъла: събира страници от списания с известни рок групи, продава ги на битака и като един същински антисистемен пакостник нерядко има проблеми с милицията.

След измененията от 1989 година, Веселин Митов и още един облик в рок средите и тогавашните кравайски муцуни – Ивайло Соколов-Кадифето, основават първия ъндърграунд магазин „ ОЧЗ “ (идеята за името на магазина им идва от кино лентата „ Организация на чудовищата и злодеите “). Двамата стават по този метод едни от първопроходците на музикалните магазини – намират и продават касети, плакати, нашивки и всичко, обвързвано с рок културата. След като през 2005 – 2006 година Кадифето се реалокира да живее в чужбина, Веселин предлага на Станислав Грозев да създадат нещо дружно. „ Човек, мен ме знаят всички, теб те знаят всички, дай да създадем един магазин “, му споделя той един ден. Тогава Станислав измисля името Vintage Stereo. На процедура концепцията за името му хрумва от едноименната група, която те са основали в обществената мрежа Facebook и която бързо става забавна за почитатели от целия свят. С Николай Иванов също са остарели приятели – още от времето преди 1989 година Като най-деен и движимост в публичните каузи, той поема задачата да направи нужните регистрации, занимава се с данъчните въпроси, съветва се с юристи, с цел да бъде самодейността им прилежно и законово завършена. Веселин Митов носи гордия прякор KISS-а, а на Николай Иванов му споделят Черния, тъй като е риж и ненавижда да му го припомнят. Станислав Грозев пък е по прякор Щъркела. „ Идва от гимназията – усмихва се той. – Криехме се да пушим и все си слагах единия крайник на стената. “

Начинанието им изисква освен положително познаване на материята и контакти с хора, които могат да им предложат остарели музикални уредби, само че и финансова инвестиция. Ентусиазмът на тримата меломани обаче е по-силен от финансовите спънки и те се впускат с рискована пристрастеност, без да чакат мигновени резултати. Стартират безусловно с няколко хиляди лв.: едвам платят депозита плюс първия наем на наемодателя и да покрият разноските по оформянето на документите. „ Започнахме мъчно, тъй като не разполагахме с доста пари, на процедура съвсем от нулата “, споделя Станислав Грозев.

Решават, че магазинът им би трябвало да е на разпознаваемо място, в центъра на София, и избират безистена на Търговския дом – като паметен за времето си със своите фешън магазини и най-много със остарялата бирария „ Швейк “. Първоначално наемат по-малко помещение, най-много поради по-ниския наем – в първия им магазин той е в размер на 300 лв. месечно. Всичко, което печелят през първите няколко месеца, незабавно реинвестират в артикули. По този метод стартират да оферират все по-богат и забавен подбор на своите клиенти. Интересът към мястото им пораства. Не след дълго схващат, че магазинът към този момент им е стеснен като повърхност: купувачите стават от ден на ден, пред Vintage Stereo се образуват опашки. Тогава, още веднъж в Търговския дом, договарят и наемат по-голямо помещение – с повърхност към 60 кв. м, и стартират да провеждат ежемесечни базари. Станислав Грозев, Веселин Митов и Николай Иванов не използват думата „ магазин “ за Vintage Stereo, а назовават мястото „ Дом за общественост “ . „ Всичките сме меломани, рокаджии и рокендрол видове и се забавляваме крепко “, споделя Станислав Грозев.

Има и още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР