Ако Meta не получи възможност да прехвърля, съхранява и обработва

...
Ако Meta не получи възможност да прехвърля, съхранява и обработва
Коментари Харесай

Зукърбърг допусна възможност да спре Facebook и Instagram в Европа

Ако Meta не получи опция да трансферира, съхранява и обработва данните на европейските си консуматори на сървъри в Съединени американски щати, Фейсбук и Instagram може да бъдат спрени в цяла Европа. Това е предизвестил притежателят на софтуерния колос Марк Зукърбърг в годишния отчет на компанията, показан пред Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища на Съединени американски щати предишния четвъртък.

Лондонското бизнес издание City A.M., The Guardian и New Zealand Herald цитират елементи от документа, които засягат трансатлантическия трансфер на данни, контролирани до неотдавна посредством по този начин наречения „ Щит за дискретност “. Докладът включва и други примерни съглашения, които Meta употребява или е употребила за запазване на данни от европейски консуматори на американски сървъри. Действащите съглашения, които дават опция за прекачване на данни, сега са подложени на сериозен надзор в Европейски Съюз.

Meta предизвестява, че в случай че не бъде призната нова рамка и на компанията не ѝ бъде разрешено да употребява настоящия модел на споразуменията " или други възможности ", тя " евентуално " към този момент няма да може да предлага доста от своите " най-важни артикули и услуги " - в това число Фейсбук и Instagram - в Европейски Съюз, написа в отчета, представен от посочените медии.

Обменът на данни сред страни и райони е от решаващо значение за даването на услугите на компанията майка на Фейсбук и за целенасочената реклама. Затова тя използваше „ Щита за дискретност “ като правно съображение за осъществяване на прехвърлянията. 

Този контракт обаче беше анулиран от Съда на Европейския съюз през юли 2020 година поради нарушавания, свързани със отбраната на данните. Оттогава насам Европейски Съюз и Съединени американски щати съобщаваха няколко пъти, че работят по нова, актуализирана версия на контракта. Някои анализатори показват, че опасността на Meta е за забързване на процеса и уговаряне на по-добри условия.

В допълнение към „ щита “, Meta употребява и така наречен типови съглашения - или общоприети договорни клаузи - като юридическа основа за обработка на данни от европейски консуматори на американски сървъри. Тези примерни съглашения са подложени на затегнат надзор в Брюксел и други елементи на Европейски Съюз.

City A.M. са се свързали с Джон Нолан – директора на връзките в лондонския офис на Meta, който не отхвърля цитираното в годишния отчет. Той е насочил медията да търси отговор в изказване на Ник Клег – вицепрезидента на компанията по световни въпроси и връзки.

Клег предизвестява, че " неналичието на безвреден, сигурен и легален интернационален трансфер на данни ще навреди на стопанската система и ще попречи на растежа на бизнесите в Европейски Съюз, работещи с данни, тъкмо когато се опитваме да се възстановим от пандемията Covid-19 ".

" Въздействието ще се усети от огромни и дребни предприятия в разнообразни браншове ", добавя той. " В най-лошия случай това може да значи, че дребен започващ софтуерен бизнес в Германия към този момент няма да може да употребява основан в Съединени американски щати снабдител на облачни услуги. Испанска компания за създаване на артикули към този момент няма да може да прави активност в няколко часови зони. Френски търговец на дребно може да откри, че към този момент няма по какъв начин да поддържа кол-центъра си в Мароко “.

" Докато законодателите работят за намирането на стабилно и дълготрайно решение, ние призоваваме регулаторите да възприемат симетричен и прагматичен метод, с цел да сведат до най-малко разстройствата в работата на хилядите предприятия, които, сходно на Фейсбук, добросъвестно разчитат на тези механизми за прекачване на данни по безвреден и сигурен метод “, споделя Ник Клег.

След изказването му Фейсбук са се свързали с медията за повторно, като представител на Meta е декларирал пред City A.M.: " Нямаме безусловно никакво предпочитание и проекти да се отдръпваме от Европа, само че действителността е такава, че Meta, както и доста други компании, организации и услуги, разчитат на прехвърлянето на данни сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, с цел да могат да дават световни услуги “.

" Подобно на други компании, ние съблюдаваме европейските правила и разчитаме на общоприети договорни клаузи, както и на подобаващи ограничения за отбрана на данните, с цел да оперираме с световни услуги. По принцип предприятията се нуждаят от ясни, световни правила, с цел да защитят трансатлантическите потоци от данни в дълготраен проект. Подобно на повече от 70 други сдружения от необятен кръг промишлености, ние следим от близко евентуалното влияние върху нашите европейски интервенции в хода на тези събития “, допълват от Meta.

Всичко това се случва в интервал, в който Фейсбук загуби към 200 милиарда $ от пазарната си стойност, откакто обяви загуба на към половин милион дейни консуматори през последната четвъртина на 2021 година

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР