Ако международният натиск се засили, ПП ще са принудени да

...
Ако международният натиск се засили, ПП ще са принудени да
Коментари Харесай

Андрей Райчев: Борисов e готов да даде всичко на ДБ, за да и...

Ако интернационалният напън се ускори, Политическа партия ще са принудени да влязат в диалози с ГЕРБ, само че със своя мандат

Зелената договорка е безумие в миг на енергийна рецесия

Сега не е значимо какво мисли за Кримския мост светът, а какво мисли Русия

Европа няма цел, а единствено реагира на протичащото се по света  

 

- Г-н Райчев, съгласно знаците от партийните водачи, наподобява, вървим към нови избори през зимата. Коя партия има интерес от това и ще има ли огромни губещи?

- Това никой не може да ви каже, тъй като би трябвало първо да разберем какъв брой ще се ядоса този път българският народ, който сигурно ще е огромният губещ от задълбочаващата се политическа рецесия. След четири служебни кабинета за година и половина на хората им писна и това се вижда от изборната интензивност! Общо взето, никой няма интерес от това състояние, само че партиите сами се набутаха в капан, от който в този момент не могат да излязат. Не мисля, че ще има печеливши от нови изключителни избори. Всички ще изгубят, както и България като цяло. 

 

- Г-н Райчев, какви са възможностите да се сътвори държавно управление с мандата на ГЕРБ?

- Не мисля, че Борисов през днешния ден желае да ръководи. Не и с „ турците ” и „ комунистите ”, както ги назовават съперниците на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Така, на процедура, би се повторила Тройната коалиция, само че вместо с Национална движение „Симеон Втори" - с ГЕРБ. А таман против тази коалиция се бореше Бойко Борисов преди време. Г-н Борисов по-скоро желае да изкара в ръководството една година до локалните избори. Не е въпрос на аритметика, а на геополитическа ориентировка. Допускате ли, че Европа и Съединени американски щати ще ни държат да имаме несигурно държавно управление и да стоим без парламент в тази комплицирана обстановка. Ще има напън, с цел да имаме работещ кабинет.

- Ако не се сформира постоянен кабинет, до каква степен още можем да разчитаме на служебно държавно управление да взима тежките решения през зимата?

- Без парламент не може да се одобряват или трансформират закони. Служебният кабинет има доста лимитирани пълномощия и интернационалните благоприятни условия. Как да вървиш на интернационалните диалози и да казваш: ​извинявайте, но аз съм до февруари. Посл​е ще пристигна различен и аз не знам какво ще мисли по въпроса! Законов​о служ​ебният кабинет може да изкара до декември и след това, в случай че новосформираното 48-о Народно заседание не роди държавно управление, президентът Радев ще би трябвало да назначава нов длъжностен кабинет. Може и същия, само че би трябвало още веднъж да се мине по процедурата. Така е по конституция - тук няма място за тълкования.

- Няколко пъти повтаряте, че този път ключът от бараката се държи от " Демократична България ".

- Да, тъй като, в случай че те кажат " да " на Борисов, той незабавно ще одобри всички техни условия.

- Дори за правосъдната промяна ли? Двете обединения схващат ли я по един и същи метод?

- Дори на правосъдна промяна ще се реши! На всичко ще се реши, тъй като това ще му е „ пито-платено ”. " Демократична България " може да се съгласи да ръководи с него и по този начин ще каже " пито-платено ". Те това не желаят да го споделят. За Борисов обаче тази алтернатива е с доста висока стойност и той е подготвен да заплати и най-високата политическата цена, с цел да се случи.

- Ако " Демократична България " се съгласи да влезе в такова споразумение, няма ли по този метод да оправдава политически Бойко Борисов?

- Точно за това става въпрос!

- Президентът разполага ли с лостове да подкрепи действително процеса на основаване на държавно управление?

- Президентът не е добре с партиите сега. Той просто се скара със остарялата си обич Българска социалистическа партия и с Корнелия Нинова. Не е в положителни връзки и със своите лични творби - Стефан Янев и „ Продължаваме промяната ”. Куриозът е, че най-близко до него като политическа позиция през днешния ден е Движение за права и свободи, с които той наскоро беше в най-изострени връзки. Причината бе Росенец.

- Ако Бойко Борисов, в последна сметка, върне мандата, има ли алтернатива от „ Продължаваме промяната ” да създадат опит за основаване на кабинет?

- Ако интернационалният напън се ускори и интернационалното състояние се усложни още повече, от " Продължаваме промяната " ще бъдат заставени да опитат. Защото сътрудниците от Европейски Съюз и НАТО желаят от нас непоклатимост.  И последното, което ще хареса на Европа и Съединените щати, е една лутаща се незнайно накъде България. Тогава те биха могли още веднъж да одобряват договаряния с ГЕРБ и допускам, че това ще се случи. Но ми е мъчно да кажа дали ще се стигне до кабинет. Тогава идва третият мандат и доста зависи за кой ще е той. Струва ми се, че този път президентът ще го даде на този, който има най-вече шансове да сформира държавно управление, защото самият Румен Радев схваща сложността на обстановката и по никакъв начин не му се желае да носи отговорността за ръководството. Много кабинети му станаха - хиляда аргументи има да не желае да прави нов длъжностен. И надлежно ще даде опция на оня, който има най-големи шансове да се оправи със задачата.

- Взривяването на Кримския мост ще се отрази ли с нещо на политическите процеси у нас?

- Самият Кримски мост с нищо не се отразява на България, само че реакцията на Русия е значима. Има нещо като интернационален консенсус по въпроса, че украинците са създали тази работа. Не е значимо обаче какво мисли светът, а какво мисли и ще реши Русия. Руското управление не се съмнява във обстоятелството, че това е украинска акция, и са вероятни всевъзможни реакции - коя от друга по-страшни. Това значи, че интернационалното състояние още повече ще се утежни и надлежно ще се отрази и на нас.

- Европейският съюз вкара осем пакета наказания против Москва. Остана ли някаква икономическа глоба, която още да не е приложена?

- Има ​- не са изключени от банковата система, не с​а изключени дефинитивно от кредитните карти и още никой не е споделил, че не може да се търгува с Русия изобщо. Войната е надалеч и по тази причина не сме стигнали до края на глобите. Последният пакет бе просто алегоричен. Не съм икономист и не мога да преценява какво тъкмо значи това с тавана за цената на нефта. Не разбирам последствията от този таван. Положението в Европа не е доста положително и ще ви кажа за какво мисля по този начин. Русия води политика ​- може би неправилна и евентуално губеща, само че води ясна политика ​- нанякъде върви. Америка води политика -според мен също неправилна, тъй като бутат Русия да влезе в пастта на китайския змей. А в действителност изтощават Русия. Китай също има своя политика. Каква политика обаче води Европа? Какво цели тя? Отговорът не е прочут. Следователно Европа не води никаква лична политика, а просто реагира на събитията. Нашите дейности и европейските дейности са реакции - те вършат това, а ние им вършим това. Те ни погалят, а ние викаме: „ Ах! ”. Тоест този, който реагира, е жертвата. В една борба имаме разнообразни участници ​- някои ще завоюват, други ще изгубят, само че този, който единствено реагира, без да взе участие, сигурно губи. Аз не разбирам каква е задачата на Европа. Вместо цел ние обясняваме какво считаме за вярно. А какво тъкмо целим - украинската войска да влезе в Москва ли? Или целим тази война незабавно да свърши. Нищо такова няма - ние единствено реагираме. И затова ние сме изгубили по формулировка.

- Причината евентуално е, че Европа през днешния ден няма мощни политици като военачалник Шарл дьо Гол и Конрад Аденауер? 

- Да оставим настрани повода. Важното е, че нямаме цел и не знаем накъде вървим! Ние би трябвало уверено да си изясним каква ни е задачата и да тръгнем да я реализираме тогава. 

- Възможно ли е като резултат от тази война Европейският съюз да се предефинира по някакъв метод?

- Не е невероятно. Виждате, че в този момент единствено се приказва за Зелената договорка, а за мен няма нищо по-малоумно от нея. Това е безумие в миг на енергийна рецесия ​да спираш въглищните и нуклеарните централи! Но това е положението - това вършим, и единствено него ще вършим! И някакви същества със слаби нерви, какъвто е да вземем за пример външният министър на Германия (Аналена Бербок ​- б. р.),  ни ръководят. Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен - това са изцяло несъответствуващи хора в естествени времена, а камо ли за рецесии. Повтарят едни лозунги и единствено това вършат. И това става във време, когато ни трябват хора с визия и ясни цели. Това е ситуацията!

ВИЗИТКА

Социологът Андрей Райчев приключва философия и социология в Софийския университет. Той е претендент на философските науки с дисертация на тематика „ Категорията „ обществена обстановка “ в проучването на обикновените обществени процеси и структури “. Става старши теоретичен помощник II степен в Българска академия на науките през 1986. Андрей Райчев е един от притежателите на „ Галъп интернешънъл - България “. Той е създател на „ Привилегировани гледни точки “. През 2008 година в съавторство с Кънчо Стойчев издава книгата „ Какво се случи “, в която интерпретира събитията от така наречен „ Български преход “ и афишира неговия край. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР