Ако ме попитат в кое време искам да живея, със

...
Ако ме попитат в кое време искам да живея, със
Коментари Харесай

За откривателството

Ако ме попитат в кое време желая да пребивавам, сигурно ще избера друго от сегашното. И е доста евентуално това да е някоя ера от предишното, когато светът още е бил цялостен с изненади. Когато не е бил изнасилен цифрово.

Първият вълк, трансформирал се в човешки другар, чието потомство е израснало сред хората и е възприело индивида за лидер на глутницата си, е живял преди към седемнайсет-двайсет хиляди години някъде в Източна Азия или Африка, процесът е протичал на разнообразни места и в разнообразни интервали. И когато виждам филм или чета книга за тези времена, се пробвам да пресъздам у себе си възприятието, което е изпитал първият човек в племето, сприятелил се с вълк. Да усещаш, че към този момент имаш добър асистент в лова и правилен приятел, който ще те отбрани до гибел на всички места – велико! Ето това е откривателство.

Преди към шест хиляди години хората хванали първите диви коне, укротили ги, оседлали ги и ги приучили да живеят край тях. Скоростта им на напредване в оня недопечен свят без мотори, електричество и компютри се нараснала десетократно. Ако живеех там в това време и в никакъв случай не съм виждал ездач и при мен пристигна пътешественик, яхнал кон, ще го виждам като извънземен. А в случай че той ми опише по какъв начин го е постигнал и се науча да отглеждам коне, ще изпитам екстаз, непостижим със задоволството да си купя последния модел айфон. Възторгът ми нямаше да има граници. Ще се промени цялото ми съществуване, ще се отворят нови хоризонти пред мен. Промяната в скоростта на напредване е същинска гражданска война. Преодоляваш през днешния ден 50 километра, без да си се изтощил от вървене.

Не приказвам единствено за чувството на първооткривателите, а и на тези, елементарни хора, които за първи път са срещнали опитомено животно. Било е обвързвано с готовност и умеене, не с веществен статут, както при започване на 20. век при навлизането на автомобила. Има огромна разлика. Да, първооткривателите по-късно почват да патентоват достиженията си и да забогатяват от тях, само че едно е да видиш чудото и то да е постижимо за теб с повече изпитание, напълно друго − да бачкаш, да заработиш пари и да си купиш кола. За това по-диво чувство за откривателство приказвам.

И с цел да схванете възторга на хората в миналото от опитомяването на коня, сетете се за изображенията, изсечени върху камък преди хилядолетия – човек, яхнал кон, а изпод постоянно е добавено и неговото куче. По-късно и свети Георги е рисуван като ездач. И това е била чистата страст от чудото на разбирателството сред индивида и животното.

Ако тия антични картини към момента ненапълно мога да си ги показва, колкото и да се пробвам да схвана възприятието на първите индивиди, запалили огън, нямам шансове да се доближа до истината. Тези, които са умеели да палят огън, несъмнено са били възприемани от останалите като богоизбрани пророци.

Джеймс Кук, Магелан, Миклухо Маклай също са изпитали насладата от откривателството. А през днешния ден разполагаме гратис с Google Земя и самолети. И със скъпи домашни любимци от порода чихуахуа, при типа на които всеки вълк потъва в земята от позор. Някак си стигнахме до лимита на аналоговия свят, Стефка Костадинова сложи върха в скока преди много години, повече върхове са невъзможни в доста посоки. Светът ни бе разхерметизиран, десакрализиран, сдъвкан и изплют. Купен и продаден. Не ни оставят огромен избор. Ако желаеме, можем напълно умерено да бъдем редови бройлери. Да се угояваме. Да пазарим в мола. Има към този момент подвидове на хомо сапиенс и един от тях са моловите хора.

Предоставят ни на нас бройлерите единствено привидни избори в цифровия свят. Но той е по този начин стеснен. Полупроводниците заради заложената си вътрешна двоичност няма да доближат свойствата на мозъчните синапси и неврони. Човекът е циничен. Както от нуклеарния синтез сътвориха бомби, по този начин от цифровите технологии сътвориха предмети, водещи до тъпотия и взаимозависимост. Предмети, които ни програмират, тъй като самите те са програмирани. Няма метод една цифрова телефонна, компютърна игра да не води до тъпотия, с каквото и въображение да е сътворена. Няма го през днешния ден възторга на пионера, на откривателя. Бе отстранен от полезрението ни. Остана единствено привилегия за малко на брой като Илон Мъск, Марк Шатълуърт, Ричард Брансън.

Намира се към момента от този екстаз и в положителните книги, в откриването на нови мислени светове. А в случай че писателите не преследват възторга, значи са елементарни предприемачи и писането им повече вреди, в сравнение с оказва помощ. Доброто писане не дъвче наготово, а слага загадки, положителното писане развива въображението.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР