Ако КЗК следва досегашната си практика, то и това производство

...
Ако КЗК следва досегашната си практика, то и това производство
Коментари Харесай

КЗК обвини ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" в крател и злоуотреба с монопол

Ако Комисия за защита на конкуренцията следва досегашната си процедура, то и това произвеждане за картел би трябвало да завърши със възбрана на телефонни диалози сред сътрудници, както при веригите бензиностанции.

Още по тематиката
Сделката ще разреши на българската компания да се изравни по доходи с най-големите играчи в бранша

Така групата към " Химимпорт " придобива четвърто лизингово сдружение

Становището на регулатора бе оповестено седмица откакто БНР и сдружението за групово ръководство на права подписаха съглашение

След цели четири години инспекции Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)предяви изказвания за осъществени нарушавания,

предприятия ползват обща тактика и практики, с които дискриминират самостоятелните търговци отвън техните групи и лимитират търговията с електрическа сила по свободно контрактувани цени. Комисията е усатновила също, че фирмите обменят основна информация за клиентите си в границите на групата и забавят издаването на нужните документи. По този метод сдруженията попречват процеса на излизането на потребителите от контролирания на свободния пазар където могат да договорят пазарни цени на електрическата енергия.

Сега сдруженията имат 30-дневен период за запознаване с материалите по преписката и показване на писмени възражения по предявените изказвания. В случай, че комисията вземе решение, че нарушаванията в действителност са осъществени, фирмите могат да бъдат санкционирани с до 10% от оборота за миналата финансова година. Toва би коствало на сдружения от групата на ЧЕЗ над 200 млн. лева, на ЕВН – 110 млн. лева И почти толкоз и на " Енерго-про ".

Oт групите на ЧЕЗ и ЕВН показаха, че ще се срещнат с материалите по преписките и ще дават своята позиция в открития период.
" Що се отнася до развиването на свободния пазар на електрическа енергия в България, то постоянно е била измежду фирмите, работещи интензивно и целеустремено за неговото пълноценно въвеждане, бистрота и европейска интеграция ", показаха още от ЕВН.

Четиригодишно произвеждане

Производството против групите на ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про " започва през март 2013 година, когато отпред на регулатора бе още Петко Николов, поради подадени сигнали. Единият от тях визира и трите групи, а другият е единствено против фирмите на ЧЕЗ от техен икономически клиент, който е желал да излезе на свободния пазар на електрическа енергия. В сигнала се твърди, че макар, че от страна на клиента са подхванати всички нужни дейности, процедурата за промяна на доставчика не е завършила, макар приключване на всички периоди, планувани в законодателството. В сигнала се твърди още, че това се дължи на недобросъвестните, незаконосъобразни дейности и бездействия на сдруженията от групата ЧЕЗ.

От подадените сигнали Комисия за защита на конкуренцията прави съмнение, че и трите групи компании прилгат аналогични практики, с които попречват промяната на доставчика на електрическа енергия, което може да се пояснява като неразрешено координирано деяние.

Повод за започване на производството съгласно преписката на Комисия за защита на конкуренцията е и обстоятелството, че сдруженията на ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про " са членове на може да се направи съмнение за потреблението им за конгрес за продан на сензитивна комерсиална информация, излиза наяве от преписката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР