Ако Кирил Петков не успее да състави правителство с първия

...
Ако Кирил Петков не успее да състави правителство с първия
Коментари Харесай

ГЕРБ обявиха: Ще върнем мандата за съставяне на правителство, ако го получим

Ако Кирил Петков не успее да сформира държавно управление с първия мандат, ГЕРБ ще върне втория. Това разгласи ръководителят на параментарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, откакто Народното събрание гласоподава вота на съмнение против кабинета " Петков ", съобщи кореспондент на Novini.bg.

Тя посочи, че има конституционна процедура, която би трябвало да се следва. При нея мандатът ще се връчи на първата политическа мощ.

" Аз към този момент няколко дни следя Кирил Петков, че декларира с оптимизъм, че той ще обезпечава 121 или повече народни представители, които ще поддържат идващото му държавно управление ", разяснява още Атанасова.

Според Конституцията, когато Народното събрание гласоподава съмнение на министър-председателя или на Министерския съвет, министър председателят подава оставката на държавното управление. В главния закон е записано, че след съвещания с парламентарните групи президентът разпорежда на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група, да сформира държавно управление. Когато в 7-дневен период претендентът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет (МС), президентът разпорежда това на посочен от втората по бройка парламентарна група претендент за министър-председател. Ако и в този случай не бъде препоръчан състав на Министерски съвет, президентът разпорежда на някоя последваща парламентарна група да уточни претендент за министър председател. Когато проучвателният мандат е завършил сполучливо, президентът предлага на Народното събрание (НС) да избере претендента за министър-председател. Ако не се реализира единодушие за сформиране на държавно управление, президентът назначава служебно такова, разпуска Народно събрание и насрочва нови избори. Избори за нов парламент се създават най-късно до два месеца след преустановяване на пълномощията на последното Народно събрание, изясни Атанасова.

Не е редно вторият да прави коалиция, изясни Томислав Дончев за какво ще върнат мандата.

От ГЕРБ-СДС са изработили план на решение във връзка с френското предложение на Република Северна Македония и на следващия ден заран ще го внесат в деловодството на Народно събрание.

" Призовахме всички партии, които припознават себе си като носители на евроатлантическите и европейските полезности, да поддържат такова решение, което да отбрани в оптималната степен българския народен интерес ", разяснява тя.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР