Ако КейФОР не вършат работата си в Косово, тоест ако

...
Ако КейФОР не вършат работата си в Косово, тоест ако
Коментари Харесай

Вучич: Ако КейФОР не защитават сърбите в Косово, има кой да го прави вместо тях

Ако КейФОР не правят работата си в Косово, т.е. в случай че не пазят сърбите, има кой да го прави вместо тях, съобщи президентът на Сърбия Александър Вучич и сподели на сърбите, че не би трябвало да се притесняват от нов разгром, съобщи Танюг.

Вучич отговори по този начин на публицисти, които го питаха може ли да има опасения от нов разгром в Косово, както този над сърбите на 17 и 18 март 2004 година, и може ли да се има вяра до дъно на КейФОР, предава Българска телеграфна агенция.

" Имаме обичайно съдействие с КейФОР, само че то понижа след последните акции на Прищина, арестуването на Марко Джурич и нахлуването на езерото Газиводе. Но поддържаме връзка и би трябвало още веднъж да откриваме и да градим положителни и още по-добри връзки с КейФОР. Вярваме, че са тук, с цел да защитят и запазят сръбската общественост ", акцентира Вучич.

Ако не си правят работата, има кой да я прави, съобщи той и добави, че сърбите не трябва да се тревожат.

На въпрос кой ще бъде виновен, в случай че Сърбия изгуби всичко в Косово, президентът отгтовори малко: " Питайте тези, които се бият в гърдите и се вършат на герои, а не могат да покажат Косово даже на картата. "

Повод за погромите през 2004 година стана убийството на косовски сръбски юноша от етнически албанци, което провокира протестни акции от страна на сърбите. Няколко дни по-късно двама албански младежи се удавиха в река Ибър. Етническите албанци упрекнаха сърбите за гибелта им. На 17 март хиляди етнически албанци се стекоха на протест в южната част на град Косовска Митровица в памет на умрелите деца, а в северната част се събра група косовски сърби. Враждуващите страни се стекоха към моста на река Ибър, която разделя града. Мироопазващите сили трябваше да употребяват гумени патрони, сълзотворен газ и шумови гранати, с цел да предотвратят сблъскване. В резултат на безредиците починаха шестима етнически албанци и двама сърби, пострадаха към 300 души и бяха ранени 11 членове на мироопазващите сили.

Започнаха погроми, които продължиха на идващия ден на доста места в Косово, където живеят сърби. При безредиците, в които участваха към 50 000 етнически албанци, починаха 28 души /11 албанци и осем сърби/, бяха ранени към 900 души, в това число към 100 представители на мироопазващия контингент. Унищожени бяха 800 сръбски къщи, 35 църкви и манастири, към четири хиляди сърби бяха прогонени от домовете си и евакуирани от силите на НАТО в Косово КейФОР и полицията на Организация на обединените нации ЮНМИК.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР