Ако измерителят на важността на една валута е доколко тя

...
Ако измерителят на важността на една валута е доколко тя
Коментари Харесай

Професор от Станфорд: Криптовалутите могат да унищожат лесното финансиране за банките

Ако измерителят на значимостта на една валута е до каква степен тя се употребява за действителни транзакции, значи криптовалутите занапред се надигат от земята, счита професорът по финанси от Stanford Graduate School of Business Деръл Дъфи. Според него в случай че банките не намерят по-бърз метод за трансфериране на средства, цифровите средства - под една или друга форма - ще подринат техния бизнес модел.

В момента потребителите съхраняват колосални суми - 14 трлн. $ единствено в Съединени американски щати - под формата на депозити, от които получават извънредно ниски лихви. Причината за това, че множеството хора към момента разчитат на депозитите си, с цел да получават пари и да вършат разплащания. А депозантите извънредно мъчно сменят банката си.
 Централната банка на Венецуела преглежда опцията за заплащания за нефт в биткойн
Централната банка на Венецуела преглежда опцията за заплащания за нефт в биткойн

Институцията ще оперира с активите на Petroleos de Venezuela в криптовалути

В резултат от това порастват облагите на банките, които приблизително заплащат 0,1% рента по чековите и спестовните сметки в Съединени американски щати. За разлика от тях, краткосрочните заеми носят рента от 2% през днешния ден, което е с 1,7 процентни пункта повече, в сравнение с през 2015 година Този спред значи милиарди спомагателни доходи за банките, на процедура при нулеви разноски.

Интензивното разбиране на криптовалутите ще докара до загуба на депозитите на банките, които стоят в основа на техния модел за реализиране на високи облаги. Защото до момента в който финансовите институции заплащат извънредно ниски лихви по депозитите, сега те получават на ниска цена финансиране от централните банки, което отпускат като доходни заеми. Освен това, лихвите по кредитните карти са извънредно елементарен метод за реализиране на висока рентабилност, само че те също са функционалност от размера на депозитите.
 Китай ще забрани
Китай ще забрани " копаенето " на биткойн

Китай е най-големият пазар в света за компютърен хардуер, предопределен за рандеман на биткойн

" В някой миг новите способи за осъществяване на разплащания ще доведат до повишена конкуренция за депозитите ", споделя Дъфи. " Ако потребителите имат по-удобни способи за осъществяване на разплащанията си, а търговците могат да получат достъп до приходите от продажбите си, без да минават през банка, те няма да желаят да поддържат толкоз високи депозити във финансовите институции, които заплащат извънредно ниски лихви. "

Той чака това да се случи от " постоянните койни " (stablecoin) - криптовалутите, които са обезпечени от действителни активи, а не толкоз от съществуващите други възможности като биткойн да вземем за пример. Възможно е даже това да не се случи с помощта на плана Libra, воден от Фейсбук, който провокира рецензии от страна на централните банкери по света през последните месеци, а да е цифров актив, основан от самите централни банки.
 PayPal се изтегля от криптовалутата на Фейсбук Libra
PayPal се изтегля от криптовалутата на Фейсбук Libra

Това е първата организация, напускаща асоциацията от 28 институции, които стоят зад плана

Същевременно съгласно Дъфи в случай че регулаторите разрешат на Фейсбук да стартира валутата си, това може да докара до радикална смяна на финансовата система. " При криптовалутите се следи казусът с кокошката и яйцето - никой не желае да ги употребява, до момента в който и други не ги употребяват ", споделя Дъфи. " Но щом Фейсбук пусне Libra, тя ще има 2,4 милиарда евентуални консуматори от ден първи. Нищо друго не може да реализира подобен резултат на мащабируемостта. "

Но даже и софтуерният колос да не може да пусне криптовалутата си, съгласно професора комбинацията от технология, стопанска система и напън от страна на публиката в последна сметка ще подрине хватката на обичайните банки върху световната платежна система.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР