Ако изключително важните разговори за климата следващия месец в Глазгоу

...
Ако изключително важните разговори за климата следващия месец в Глазгоу
Коментари Харесай

Темата за климата ще доминира на срещата на Г-20 в Рим

Ако извънредно значимите диалози за климата идващия месец в Глазгоу завършат с триумф, първите признаци за прогрес може би ще се появят този уикенд, когато водачите на 20-те най-големи стопански системи в света ще се срещнат за първи път от две години лице в лице.

Но провокациите са огромни. В Г-20 има разделения по въпроси като последователното отричане от въглищата и ограничението на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий, а на дипломатите им остава малко време, с цел да реализиран единодушие преди срещата на 30 и 31 октомври.

Много от водачите, които ще дойдат в Рим, в това число американският президент Джо Байдън, ще отлетят незабавно по-късно към Шотландия за срещата на високо ниво на Организация на обединените нации, наречена КОП26, която е витално значима за справяне със опасността от повишението на температурите.

В КОП26 ще вземат участие съвсем 200 страни, само че блокът Г-20, който включва Бразилия, Китай, Индия, Германия и Съединените щати, е преобладаващата мощ, на която се падат повече от 80 % от международния БВП, 60 % от международното население и почти 80 % от международните излъчвания на парникови газове.

" Времето за дипломатически любезности отмина. Ако държавните управления, изключително тези от Г-20, не се изправят и не застанат отпред на това изпитание, вървим към извънредно човешко страдалчество ", сподели предходната седмица генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Очакванията на Байдън, че ще замине за Европа със мощна вътрешна договорка за климатичната политика мощно понижиха поради политическите различия към приемането на по-голям пакет от разноски и това попари очакванията за мощен отговор на Г-20.

Домакините от Италия бяха разочаровани и от водачите на Китай, Япония, Мексико, Русия и Саудитска Арабия, които отхвърлиха да отидат за присъединяване в срещата, която ще се организира в римското предградие ЕУР (EUR), издигнато от фашисткия деспот Бенито Мусолини. Дипломати споделиха, че китайският президент Си Цзинпин и съветският президент Владимир Путин са се отказали от присъствено присъединяване поради опасения от пандемията, само че се чака, че ще наблюдават полемиките посредством видео връзка.

ПАНДЕМИЯ

Заради Covid-19 миналогодишната среща на Г-20 беше виртуална и продължаващите последствия от изключителната здравна обстановка ще са значима част от диалозите в Рим, защото Италия доста желае огромните стопански системи да координират международното възобновяване. Вероятно ще бъдат разисквани страховете от покачващите се цени на силата и претрупаните вериги за доставки, както и потребността от промяна на Световната комерсиална организация.

Лидерите от Г-20 ще одобрят и световен най-малък налог за огромни компании от 15 % - договорка, която беше финализирана този месец и която Италия разгласи за основно достижение на едногодишното си председателство на Г-20.

Италия сподели и че се гордее със срещата, проведена от нея през май и приключила с обещания от богати страни за стотици милиони дози ваксини за по-бедни райони, както и със договорка за ориентиране на незабавни запаси на Международния валутен фонд към небогати страни.

" Предвид интернационалната конюнктура, считам, че Италия може да е удовлетворена от председателството си на Г-20. Но се надявам, че могат да бъдат реализирани по-нататъшни съглашения за декарбонизация ", сподели Антонио Вилафранка, шеф по изследванията в Италианския институт за проучвания на интернационалната политика.

Област, в която италианският министър председател Марио Драги има намерение да реализира консенсус, е обещанието за понижаване на излъчванията на метан с 30 % до 2030 година спрямо равнищата от 2020 година - още един детайл от борбата за ограничение на парниковите газове, на които се дължи стоплянето на земната атмосфера.

Едни от най-трудните договаряния ще са за нуждата богатите страни да изпълнят обещанието си от 2009 година за даване на бедните страни на 100 милиарда $ годишно за подкрепяне на приспособяването им към климатичните промени. През 2015 година те се съгласиха да продължат периода на това заричане до 2025 година, само че паричната цел, която в този момент някои небогати страни и климатични деятели споделят, че не е задоволителна, към момента не е реализирана.

Разговорите ще се водят във футуристичния конгресен център " Облака ". Социални събития са планувани в някои от историческите обекти в центъра на Рим, в това число галавечеря в президентския замък.

Вътрешното министерство сподели, че сред 5000 и 6000 служители на реда и 500 военни ще бъдат ситуирани, с цел да подсигуряват сигурността. Въздушното пространство над Рим ще бъде затворено и граничният надзор ще бъде засилен, с цел да няма евентуални извършители.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР