Ако изградим транспортна връзка с Китай, страната ни може да

...
Ако изградим транспортна връзка с Китай, страната ни може да
Коментари Харесай

България може да стане хъб за доставки от Китай за Европа


Ако изградим транспортна връзка с Китай, страната ни може да се трансформира в самобитен хъб за доставки за Европа, споделя Боян Боянов, управител логистика в Гопет Транс
(снимка: Иван Такев / предоставена от Гопет Транс)

Засилено търсене на логистични услуги и увеличени вложения в нови паркове и бази регистрират от бранша на логистиката. Ръстът в електронната търговия в условия на международна пандемия е мощен фактор за развиване на логистичните компании, споделиха специалисти от Гопет Транс.

„ Ситуацията, обвързвана със затрудненото прекосяване на границите заради рестриктивните мерки, наложени от коронавирус епидемията, накара доста производители да се запасят с повече първични материали, складирайки ги в складови бази, покрай мястото на произвеждане, за неговото застраховане в условия на локдаун. Това усили търсенето на складови площи и запълни потенциала на доста хранилища ”, разяснява Боян Боянов, управител „ Логистика ” в Гопет Транс.

За 2020 година складът в София на Гопет Транс отбелязва растеж на оборотите от 9,3% по отношение на 2019. След първото затваряне напролет на 2020 година, по време на което логистичният бизнес като цяло търпи загуби, от компанията регистрират нарастване на размера на складираните артикули и запълване на потенциала на склада до близо 90%.

Днес среднодневно складът на Гопет Транс обработва към 40 камиона (вход/изход), приемат  се и се приготвят към 180-200 поръчки за над 30 непрекъснати 3PL клиента. Отделно през  кросдокинг терминала се прави товарене и разтоварване на над 200 палета приблизително дневно.

„ Въпреки рецесията, логистичният пазар се развива и от ден на ден се следи увеличено търсене на складови площи ”, показа Боянов. „ Редица международни анализатори в бранша показват тази наклонност като късмет за страната ни ”, добави той.

Фактът, че България се намира на кръстопът сред Европа и Азия, основава предпоставки у нас да се обособят огромни транспортни и логистични зони, откъдето да се доставя цяла Европа.

„ Известно е, че най-големите количества първични материали идват от Китай и това е шансът ни, в случай че изградим транспортна връзка с азиатската страна, страната ни да се трансформира в самобитен хъб за доставки за Европа, който да докара до стопански напредък в района ”, сподели Боянов.

В тази посока е и един от най-новите огромни планове на Гопет Транс, а точно развиване на контейнерния транспорт от Китай и Далечния изток.

Складът на Гопет Транс в София отбелязва растеж на оборотите от 9,3% през 2020 година
(снимка: Иван Такев / предоставена от Гопет Транс)

Според специалиста, актуалната пазарна обстановка е извънредно динамична и непредвидима, а коронавирус рецесията е довела до редица промени в настройките на потребителите, което надлежно рефлектира и върху пазара. Физическите магазини остават на назад във времето, а потребителите се ориентират към.

В поддръжка на тази наклонност е и фактът, че най-търсената логистична услуга сега е „ фулфилмънтът ” – ръководството на процеса по обслужване на онлайн магазини. Това включва депозиране на стока, приемане на поръчки по разнообразни канали (телефон, имейл, уеб платформа), обработка на поръчката (консолидиране и пакетиране в подобаваща опаковка), изпращане на пратката с пощальон по избор на клиента и ръководство на върнати артикули и рекламации.

През последните години се следи съществено нарастване на електронната търговия, като тя обгръща от ден на ден браншове и браншове, описа Боянов. В частност през 2020 година и през актуалната година в резултат на пандемията някои браншове демонстрират огромно нарастване на продажбите – това са най-много артикули за бита и такива от първа нужда – хранителни артикули, здравни артикули, козметика и артикули за дома, като в това време понижава търсенето на облекла, мебели и техника.
още по тематиката
Извън общоприетите браншове се следи също нарастване на продажбите на авточасти, електроника, осветяване, електроматериали и други посредством каналите за е-търговия.

„ Показателен е фактът, че куриерският бизнес записва растеж за 2020 година по отношение на 2019-а от над 30%, а онлайн продажбите са нарастнали с 40 на 100. Нашата статистика също дава ясни индикации за растежа на електронната търговия. Ние отчитаме близо 3-кратно нарастване на уеб платформите за продажби, които сме интегрирали за наши клиенти ”, разяснява обстановката Боянов.

Софтуерът, с който оперира Гопет Транс, е широкоспектърно ERP решение, интегрирано с външните системи на клиентите. Логистичната компания поддържа специфична система за износ и внос на данни от и към външни системи. Предлага  уеб услуги за връзка с онлайн магазини и в действително време. Това на процедура значи, че наличностите се наблюдават в действително време в уеб страницата на онлайн търговеца.

Гопет Транс работи в посока цялостна цифровизация на процесите. Софтуерът разрешава цялостна интеграция с други артикули и многочислени благоприятни условия за интеграция с разнообразни ИТ системи на клиентите на логистичната компания.

„ Логистиката има своята значима роля във всички процеси, протичащи се в една пазарна стопанска система, в това число бързото, каквото следим в този момент, или директните продажби, които чакам да имат растеж след пандемията. Тези услуги постоянно ще бъдат нужни и ще се развиват и усъвършенстват ”, сподели в умозаключение специалистът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР