Ако изборите за Европейски парламент и предсрочният парламентарен вот у

...
Ако изборите за Европейски парламент и предсрочният парламентарен вот у
Коментари Харесай

До края на деня Димитър Главчев ще е готов със състава на служебния кабинет, заяви Радев

Ако изборите за Европейски парламент и предварителният парламентарен избор у нас са в две поредни седмици, ЦИК няма да успее да извърши законовите си отговорности. Това съобщи ръководителят на комисията Камелия Нейкова пред президента Румен Радев.

По думите ѝ в случай че изборите не са 2 в 1 най-обективно би било европейският избор да се организира на 9 юни, а парламентарният - на 23 юни.

Тя изясни и за какво изборите не могат да са в поредни седмици: ЦИК ще би трябвало да одобри всички брошура и материали от СИК, РИК и чужбина, след което наново да вкара данните с всички резултати и да направи разбор на несъответствията. След това би трябвало да се прегледат изборните протоколи, а по едно и също време с това да се провежда отпечатването на хартиените бюлетини за идващия избор.

" При избори за членове на Екологичен потенциал резултатите се афишират в период не по-късно от три дни след изборния ден, а в период до 5 дни би трябвало да се разгласят имената на определените евродепутати. При изборите за Народно събрание резултатите се афишират не по-късно от 4 дни, а имената на определените народни представители се афишират не по-късно от 7 дни ".

Нейкова изясни още, че би било невероятно машините за гласоподаване от чужбина да се върнат у нас след първия избор , данните от тях да се смъкват и те още веднъж да бъдат изпратени в границите на седмица.

ЦИК значително е подготвена за провеждането на евровота, сподели Камелия Нейкова.

" Беше ясно, че тези избори ще проведат във всички страни от Европейски Съюз в интервала 6 - 9 юни. За публичната поръчка има едно постъпило предложение, само че най-вероятно, в случай че изборите бъдат 2 в 1, ще се наложи да обявим нова социална поръчка. Проверихме какви са законовите благоприятни условия актуалната да се промени - няма такава опция ".

Президентът Румен Радев уточни, че претендентът за длъжностен министър председател Димитър Главчев ще е подготвен със състава на служебния кабинет до края на деня , по тази причина вика и него, и партиите на съвещания на следващия ден:

" В осъществяване на член 99, новата алинея 5 на ремонтираната Конституция, към този момент поканих парламентарно показаните групи и господин Главчев на следващия ден в 9.30, с цел да проведем консултациите и да уточним крайното време за осъществяване на изборите. Едно е желанието на партиите, друго е готовността на ЦИК ".

Президентът разяснява, че от организирането на транспарантни и почтени избори зависи легитимността на институциите. Обяви се за избори 2 в 1 по няколко аргументи:

" На първо място - да имаме по-висока изборна интензивност, която виждаме, че с всеки избор понижава. На второ място - да не разкарваме хората два пъти в границите на непосредствен времеви интервал. На трето място - да спестим запаси ", уточни Румен Радев.



Вчера ръководителят на комисията Камелия Нейкова разгласи, че ЦИК чака издаване на декрет за насрочването на избори, без значение в каква композиция ще бъдат.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР