Ако изборите бяха сега, резултатите нямаше да се различават съществено

...
Ако изборите бяха сега, резултатите нямаше да се различават съществено
Коментари Харесай

„Тренд”: 67% харесват Румен Радев, 42% – Бойко Борисов

Ако изборите бяха в този момент, резултатите нямаше да се разграничават значително от последния избор. Това демонстрира ново изследване на проучвателен център „ Тренд” по поръчка на в. „ 24 часа”, направено измежду 1005 души сред 3 и 12 ноември.

ГЕРБ резервира първата си позиция с 21,2% от всички интервюирани, следвани от Българска социалистическа партия с поддръжка от 17,8 на 100. Разликата е 3,4%. Трети се подреждат Движение за права и свободи с 6,3 на 100, а Патриотите отстъпват на четвърта позиция с 5,4%.

По-близо до партийната дотацията, в сравнение с до 4-процентовата преграда за влизане в Народното събрание, са „ Воля” и десните обединения. Цели 37% пък заявяват, че не биха дали своят вот.

Скандалите в последните осем месеца не са се отразили значително върху електоралните настройки. Острото опълчване сред двете съществени партии води до консолидация и готовност на техните електорати, разясняват анализаторите.

Президентът Румен Радев и министър председателят Бойко Борисов не престават да са фигурите, събиращи най-високи стойности на позитивно отношение. На първо място е президентът – 67% имат позитивно отношение към него, неодобрението е 21%.

Второ място е за премиера Бойко Борисов. Той събира позитивните оценки на 42% от запитаните. Това го измества от дълго заеманата първа позиция в разнообразни проучвания през годините. Новото изследване на „ Тренд” регистрира, че негативните оценки за Борисов са повече от позитивните – цели 50%.

Сред Патриотите най-неодобряван е Волен Сидеров, а най-одобряван – Красимир Каракачанов.

Преобладава негативното отношение и към Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Веселин Марешки.

Традиционно оценката към работата на Народното събрание е на най-ниски равнища – 23 на 100 позитивна, 68 на 100 – негативна.

Регистрират се по-високи равнища на позитивни оценки към държавното управление, главно заради обстоятелството, че последователите на ГЕРБ и Обединени патриоти показват по-скоро позитивна оценка върху работата на държавното управление, означават от „ Тренд”.

46 на 100 от всички български жители са на мнение, че държавното управление ще изкара цялостен мандат, до момента в който 32% не считат по този начин. Най-убедени в четиригодишния мандат на това ръководство са последователите на ГЕРБ, до момента в който при социалистите господства мнението, че няма да успее.

Малко над половината от българите – 52%, са оптимисти за развиването на България, до момента в който 39 на 100 са на противоположното мнение. Наблюдава се ярка взаимозависимост сред оптимистичните настройки и възрастта. Оптимизмът при по-младите господства значително, с напредването на възрастта дяловете последователно спадат, като измежду тези над 70 години болшинството са песимисти и единствено една трета от тях са оптимистично настроени.

Проучването е предоставено и финансирано от вестник „ 24 часа “ и осъществено от Изследователски център „ Тренд “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР