Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 28.5%, за

...
Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 28.5%, за
Коментари Харесай

Интригата на изборите през април - битката за трета сила в бъдещия парламент

Ако изборите бяха през днешния ден, за ГЕРБ биха дали своят вот 28.5%, за Българска социалистическа партия (23.2%), а оспорваната конкуренция за третото място е сред Движение за права и свободи с 12.5% и " ИТН "  с 13.3%. Това сочат данни от национално представително изследване на социологическа организация " Алфа Рисърч ", съфинансирано от организацията и bTV. То е извършено в интервала 26 февруари – 1 март сред 1013 пълнолетни жители.

Три дни преди началото на предизборната акция за 45-то Народно заседание главните участници влизат в конкуренцията със следните стартови позиции: статистически значима преднина от пет пункт на ГЕРБ (28.5%) пред главния електорален съперник Българска социалистическа партия (23.2%) и оспорвана конкуренция сред Движение за права и свободи (12.5%) и " ИТН " (13.3%) за третото място. Има висока възможност за шест и даже седем партиен парламент, в случай че акцията затвърди и усили поддръжката за " Демократична България " (5.7%), Коалицията на Мая Манолова (4.5%) и Вътрешна македонска революционна организация (3.7%).

Кампанията, и респективно, политическите сили с най-сериозни шансове за присъединяване в бъдещия парламент, са изправени пред няколко основни провокации: изборната интензивност, дистанцията сред водещите политически сили и тежестта на първите " четири ", фрагментацията на протестния избор и поръчката на по-малките политически сили, както и честността на вота. 

Избирателната интензивност

Към момента 52.5% от пълнолетните българи декларират, че сигурно ще вземат участие в изборите. Налице е лек растеж от 3 на 100 по отношение на предходното изследване на " Алфа Рисърч ". Той се дължи на мобилизацията от последните три дни, след оповестението на огромна част от партийните листи и провокирания от тях засилен интерес към персоналните дуели. Регистрираната от изследването електорална картина е с най-голяма степен на годност при опазване на тази изборна интензивност, или при присъединяване на към 3 – 3.2 милиона души, регистрират от организацията. Същевременно, 15% от решилите да гласоподават към момента не са създали своя финален избор за кого и ще вземат решение в границите на акцията. При сближени позиции на редица от партиите, то може да наклони везните в една или друга посока безусловно до последния миг, разясняват от  " Алфа Рисърч ". 

При внезапен спад на тази интензивност обаче (до към 2.5 милиона избиратели), заради утежняване на епидемиологичната обстановка, е допустимо да се стигне до турбулентни преки или косвени резултати. Прекият резултат ще се изрази в превръщането на вота в съревнование сред твърдите ядра и капацитет за съществено разбъркване на сегашните електорални пластове. Косвеният – в по-слаба легитимност на излъчения парламент, изключително в обстановка на мъчно сформиране на управническа коалиция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР