Ако искате да замразите вода по-бързо, май е по-добре да

...
Ако искате да замразите вода по-бързо, май е по-добре да
Коментари Харесай

Защо горещата вода замръзва по-бързо от студената?

Ако желаете да замразите вода по-бързо, май е по-добре да я загреете преди този момент. Този контраинтуитивен съвет следва известния ефект на Мпемба, - остарял феномен във физиката, който още кара учените да се почесват по главите в търсене на точно пояснение.

Ново проучване може би дава същинския отговор на парадокса. Учени от Испания са основали модел, в който са опростили казуса, като са симулирали флуида на водата с голям брой от теоретични нееластични гранули. Като са редуцирали комплицираната флуидна динамичност към дискретни частици, те са съумели да дефинират деликатно началните условия на системата. А това им е дало опция да покажат по какъв начин тъкмо безредното придвижване и подскачане на простите частички води до скоростта на охлаждането им и до възможното им заледяване.

Според учените резултатът визира освен водата, само че на процедура всеки флуид и зависи извънредно доста от първичното му подготвяне или историята му преди настъпването на резултата. Ако нещо повлияе на придвижванията на частиците, скоростта на изстудяване може да се промени доста. Ключът като настъпването на резултата, който е в действителност мъчно да бъде заимствуван, е в статистиката на температурната дистрибуция на частиците.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР