Ако искате да се потопите в атмосферата на Родопите от

...
Ако искате да се потопите в атмосферата на Родопите от
Коментари Харесай

Идея за уикенда: Посетете Златоград и карнавала в Ксанти

Ако желаете да се потопите в атмосферата на Родопите от Възраждането и на актуалната карнавална традиция в гръцката част на планината, можете да го извършите този уикенд.     

Първа цел на пътуването е дребното родопско градче Златоград. Разположено на 152 км  от Пловдив, най-краткият маршрут до него е през Асеновград-Момчилград-Бенковски-Златоград. Въпреки че дистанцията е единствено 152 км, по-голямата част от пътя е планински и шофирането до такава степен лишава към 2,5 часа. Попътно, преди Бенковски, спрете, с цел да разгледате разположения вдясно от шосето на няколко квадратни километра скално-култов комплекс, прочут и като Каменния град или Скалния феномен Гъбите.

Представлява огромен праисторически светилищен комплекс с издълбани в скалите ниши и улеи, построен върху естествени вулканични скали, където се следят и зооморфни фигури (Лъвът, Крокодила) измежду множеството скални вкопавания, изсичания и пещери. Предполага се, че мястото е употребявано интензивно за свещенодействия и от населяващите района тракийски племена в древността.  

Само след 12 км шофиране в западна посока стигате до Златоград. В рамките на комбинирания българо-гръцки уикенд няма да имате време да разгледате всички занаятчийски работилници, музейни сбирки и атракциони в региона, по тази причина в този момент ще ви препоръчаме единствено три съответни места.  

По опция се настанете в някой от хотелите или къщите за посетители в остарялата част на града - етнографски ареален комплекс „ Златоград “. Тук всички здания са с образ от възрожденската ера, улиците - с каменен калдъръм, а напролет и лятото от дворовете се носи благоухание на бабините цветя - ирис, здравец, мушкато, гюл-трендафил. След като се освежите в хотела, предлагаме да посетите кафене „ Старият град “, където ще ви подготвят ароматно кафе на парещ пясък и ще ви го поднесат с неповторим обред, трансформирал го в една от атракциите и откъдето идва името му - въртяно кафе.  

Заредени с сила от въртяното кафе, отправете се съм множеството занаятчийски работилници - терзийска, тъкачна, гайтанджийска, сарашка, ножарска, куюмджийска. Моята обичана работилница тук е грънчарската, където под наставленията на занаятчия Велин Хашъмов всеки може самичък да извае керамичен съд на крачното грънчарско колело. Усещането по какъв начин отдолу под ръцете ви глината оживява в мечтаната от вас форма е неповторимо.  

Друго неповторимо място, което предлагаме да посетите, е Музеят на известията в ареалния комплекс. Това е единствената музейна колекция на районни известия на територията на страната. Основана е през 1987 година и се обитава в старинна къща от ХІХ в., принадлежала на рода Пачилови. Сградата се употребява до момента като настоящ пощенски клон. Експозицията е ситуирана на 2 етажа и съдържа забавно телеграфо-пощенско съоръжение от миналия век - машини и апарати, теглилки, в това число остарял електрически и телеграфен дирек. Има богат снимков материал и документи, свързани с историята и поминъка на Златоград от основаването на първата българска поща в така наречен " нови земи " - разнообразни пощенски марки, пощенски картички, писма, щемпели. Сбирката разполага с частична информация за турската поща - мензил, работила тук до 1912 година  

Вечерта изберете някое от многочислените места за хранене, предлагащи обичайната родопска кухня.  

Сутринта в неделя поемете за Ксанти през най-близкия Граничен контролно-пропусквателен пункт Златоград-Термес. От него до града са 80 км планински път с превъзмогване на две огромни денивелации - след Долно Термес и Ехинос. Разстоянието се преодолява за към 2 часа.

Влизайки в Ксанти, предлагаме да намерите място за паркиране някъде при входа на града, до парка над остарелия град, тъй като в деня на Карнавала намирането на място за паркиране в самия град несъмнено е проблематично. Можете да се спуснете към центъра на града пешком - през парка и прекосявайки остарелия град.  

Гръцкият град е известен с годишния фестивал, който се организира от 1966  година насам. Карнавалът в Ксанти е може би най-голямата културна демонстрация в региона на Източна Македония и Тракия. Това е и вторият по величина карнавал в Гърция, след този в Патра. Той слага акцентиране на фолклора и традициите на района.    

Събитието е с дълготрайност 2 седмици, през които повече от 40 културни асоциации вземат участие в карнавалната стратегия - с изложения, спектакли, събития и свои щандове, ситуирани по улиците на града, с цел да нагостят с вино и деликатеси гостите на събитието.

То включва разнообразни културни мероприятия -концерти, кино и театрални министър председатели, карнавални паради, театрални постановки, музикални и танцови вечери, възстановка на остарели традиции, изложения и разнообразни други събития.  Карнавалът и съпътстващите го събития стартират две седмици преди началото на великденските пости, като своя връх карнавалът доближава в неделята преди началото на постите с огромния церемониал вечерта на последния ден. Тази година това е 18 февруари.

Платформи с хиляди маскирани участници изпълват улиците на Ксанти с музика и разноцветни костюми, с цел да съпроводят Царя на карнавала. Кулминацията на празненствата е церемонията по изгарянето на плашило на Тзарос - Царя на брега на река Косинтос, защото се има вяра, че по този начин хората се защищават от заболявания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР