Ако искате да разберете защо талибаните се завърнаха в Афганистан,

...
Ако искате да разберете защо талибаните се завърнаха в Афганистан,
Коментари Харесай

наблюдател петък Как милиарди помощи бяха прахосани или откраднати в Афганистан

Ако желаете да разберете за какво талибаните се завърнаха в Афганистан, може да се задълбочите в историята на една планинска нация, която неведнъж е отблъсквала непознатите нашественици. Или да се поинтересувате от сагата с деветте италиански кози.

Животните от Тоскана бяха част от скица, на стойност 4,4 милиона паунда, планувана от Пентагона, с цел да подкрепи афганистанската промишленост за кашмир. Козите със светла четина бяха изпратени да се развъждат с по-тъмни женски, с цел да покачат добива и качеството на първокласната вълна. Но няколко се разболяха, новопостроеният им дом се оказа дребен, огромните разноски за храна направиха проектите неефективни, афганистанският партньор се отдръпна, а шефът на плана се отхвърли. Отговорните лица даже не знаят къде са козите и какъв брой от тях са приключили житейския си път в тенджерата за готвене. ``Не знаем нищо. Проектът се управляваше доста лошо``, сподели Джон Сопко, специфичен общоприет контрольор по възобновяване на Афганистан.

Тази фарсова скица съвършено илюстрира

 

скъпоструващата нелепост на опитите на Запада

 

да построи ново общество в Афганистан. Въпреки някои достижения в образованието, правата на дамите и общия разцвет непознатата интервенция единствено подхрани корупцията, ускори разделянето сред хората и сътвори престъпна държава. Международният валутен фонд може да е блокирал последния транш от 330 милиона английски лири, с цел да не попадне в ръцете на талибаните, само че какъв брой те към този момент са прибрали в джоба си?

Прахосването на пари бе удивително - за несъществуващи учебни заведения и военни сили, за несполучлива битка с опиатите, съмнителни покупко-продажби за строителство и гориво и пари и злато, изнесени контрабандно през летището в Кабул. Американска секретна грама разкри, че един афганистански вицепрезидент е отлетял за Дубай с 38 милиона паунда в брой и че наркотрафикантите и корумпираните чиновници са прехвърляли 170 милиона паунда седмично от страна, където междинните приходи са едвам 430 паунда годишно.

Много схеми бяха неуместни. Да вземем да вземем за пример разноските от 32 млн. английски лири за една бензиностанция за природен газ. Това е 140 пъти по-скъпо от построяването на сходна в Пакистан. Накрая се оказа, че с цел да преоборудват колите си за прилагане на природен газ, афганистанците би трябвало да похарчат повече от междинния си годишен приход. 

Поредица от публични отчети - доста от които са към този момент свалени от уеб страниците на държавното управление на САЩ  - демонстрират какъв подкупен хайлайф ръководи. Полк. Кристофър Коленда, който поучава трима американски командири в Афганистан, съобщи, че до 2006 година държавното управление се е ``самоорганизирало в клептокрация``.

 

Политиците заплащат, с цел да бъдат назначени на публични длъжности,

 

по-късно възвръщат разноските си ``от стратегии за подкрепяне, продажба на униформи или муниции на черния пазар, трафик на опиати или отвличане``. Изненадващо ли е, че напъните на британците, които похарчиха 6,6 милиарда английски лири за прекъсване на търговията с опиат, се провалиха, откакто един губернатор бе хванат с девет тона в кабинета си. Когато бе изпъден, той се причисли към талибаните със своите 3000 души.

В американски дипломатически известия от 2010 година се цитира афганистанският консултант по националната сигурност, който споделя, че ``корупцията не е просто проблем за системата на ръководство в Афганистан - тя е самата система на управление``. Но парите на Запада продължиха да текат: съвсем трилион $, изразходвани от Съединени американски щати за две десетилетия, и 30 милиарда английски лири, от които  включително 3,3 милиарда лири помощ за страна с 38 милиона души. Ако тази интернационална помощ беше просто разпределена сред афганистанците, всеки жител можеше да стане милионер. Вместо това тя отиде в мошеници. Един медиатор на банка в Кабул да вземем за пример употребява мрежа от подправени компании, с цел да отпуска заеми, което докара до загуби, еквивалентни на 1/12 от размера на стопанската система на страната.

 

Банката похарчи и 117 милиона паунда за 35 първокласни вили

 

в дубайския островен комплекс Палм Джумейра. 

Преди три години инспекторатът по възобновяване разкри, че 11,4 милиарда паунда от 38 милиарда, изразходвани за планове за възобновяване, са били пропилени, откраднати или присвоени. Инспекторатът заключи, че Западът е похарчил толкоз доста, че е постигнал противоположното на плануваното - паричните средства ``често са изостряли споровете, подхранвали са корупцията и са засилили поддръжката за бунтовниците``. 

Преди четири години Съединени американски щати проведоха семинар за финансови измами в Афганистан. Един от присъстващите съобщи, че познава човек, който би трябвало да пътува точно този ден до Дубай с откраднатото. Той е бил

 

хванат на летището в Кабул с 92 фунта златни кюлчета

 

на стойност 1,5 милиона паунда. Герт Бертолд, счетоводител, оказал помощ да се проучват 3000 контракта на стойност 78 милиарда, заключава, че четири от всеки 10 $ се озовават в джобовете на корумпирани чиновници, гангстери или бунтовници.

Десетки учебни заведения бяха построени съгласно западните стандарти и се оказаха пет пъти по-скъпи от тези, основани от благотворителни организации. Съединени американски щати похарчиха 800 милиона за тези учебни заведения, само че половината нямаха задоволително маси или столове. Други, които не съществуват, получаваха финансиране, защото преподавателите допълваха описите за наличие с " мъртви души ".

Електроцентрала на стойност 246 млн. паунда - десет пъти повече от плануваното, - а по-късно доставя по-малко от един % от планувания потенциал, защото афганистанските компании не могат да си разрешат цената на тока от нея. Дори заем от 62 милиона английски лири за хотел против посолството на Съединени американски щати изчезна безследно. 

Бяха построени военни бази, които в никакъв случай не са употребявани. Оръжията изчезваха, а флот от транспортни самолети за 403 млн. английски лири остана да изгние, преди да бъде

 

продаден като скрап за 29 550 лири.

 

Преди пет години в провинция Хелманд новият началник на полицията откри, че към половината от назначените 26 хиляди чиновници по сигурността  не съществуват.

Един афганистански реализатор, на който му бе платено да подсигури водосточните тръби под пътищата против бомбени офанзиви против военни транспортни средства, фалшифицира фотоси на работата си и ги изпрати дружно с фактурите. Двама бойци починаха вследствие на неговата машинация.

Вашингтон утрои броя на цивилните, които да съпътстват увеличението на войските, почнало през 2009 година, като похарчи съвсем 1,5 милиарда. По-късно се оказа, че междинната прехрана на всеки граждански е сред 300 хил. и 420 хиляди Междувременно 110 милиона паунда бяха изхарчени за четири години за храна, сигурност и вили за мениджърски екип от по-малко от 10 души.

Дъглас Лют, който в продължение на шест години координира афганистанската тактика за Съвета за национална сигурност, съобщи, че повода за всичко е неналичието на фундаментално схващане за страната. ``Нямахме ни най-малка визия за това, което предприемаме``, сподели той.

Така че, както сподели казусът с италианските кози, ние бяхме ограбени. И още по-лошото е, че афганистанският народ бе измамен - с пагубни последствия освен за тези хора, само че и за света.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР