Ако искате да разберете как работи дипломацията на Ватикана, спомнете

...
Ако искате да разберете как работи дипломацията на Ватикана, спомнете
Коментари Харесай

Папа Франциск иска да се срещне с Путин, но защо?

Ако желаете да разберете по какъв начин работи дипломацията на Ватикана, спомнете си за церемонията от 15 април, когато две дами - украинка и рускиня - носеха дружно кръста при литургията на Разпети Петък в Рим. 

Първоначалните реакции по отношение на този облик бяха спорни - като че ли папа Франциск не прави разлика сред жертви и насилници. Отказана беше и концепцията те да произнесат общо слово. Всъщност другарството сред двете дами беше признакът на опълчването против войната в Украйна. Папата няма друго оръжие с изключение на облиците и думите, написа немският Die Zeit.

Папа Франциск пробва да посредничи за помирение сред Русия и Украйна от началото на нашествието. В първия ден от войната духовникът се обажда на украинския президент Володимир Зеленски, само че не и на Путин, с цел да направи „ явен жест, тъй че целият свят да го види. “ Папата към момента не е бил в Киев, само че държи да посети Москва, макар че вратата на Кремъл остава затворена.

Каква е смисълът да упорства за аудиенция в Русия?

Папа Франциск изпраща в Киев двама кардинали за четвърти път, само че към този момент отсрочва опцията да пътува персонално до Украйна. Причината за това е, че Киев е място, където Светият отец желае да оплаче жертвите и да осъди нашествениците, написа Die Zeit.

Москва е мястото, в което той би могъл не толкоз да разубеди Путин, а да насочи молба за мир, на която той да не може да откаже. 

Това е обяснението, което папа Франциск дава пред " Кориере каузи сера ". Политическите специалисти гледат скептично на тази вяра - всички досегашни диалози на високо равнище с Путин бяха безполезни. Във Ватикана обаче към момента считат, че папата може да повлияе на събитията. 

До преди два месеца напъните му като че ли даваха резултат. Две сиропиталища в Украйна бяха евакуирани с посредничеството на Ватикана, като съветската войска краткотрайно приключи огъня поради интервенцията. В края на март папа Франциск прави опит да контракти филантропичен кулоар за Мариупол, нунцият в Киев е инструктиран да спомага за евакуирането на към 2500 души, които да дойдат в Запорожие. Патриарх Кирил изначало дава поръчки, че е подготвен да помогне в самодейността. 

Руските военни обаче блокират проекта и не позволяват на кардинал Краевски да стигне до територията на завода " Азовстал ". Според Die Zeit - това е повода папа Франциск да се разгневи дотам, че да анулира плануваната си среща с Московския патриарх на 14 юни. 

В изявлението за италианската медия папата не крие разочарованието си от държанието на Кирил - в последния им диалог той е изгубил 20 минути в четене на " опорните точки " на Кремъл за оправданието на войната.

" Послушах го и му споделих: Нищо не разбирам. Братко, ние не сме държавни свещенослужители, не можем да използваме езика на политиката, а този на Исус. Трябва да търсим способи за реализиране на мир, да прекратим огъня. Патриархът не може да се трансформира в църковен лакей на Путин ", споделя още папата.



Въпреки че срещата сред папа Франциск и Кирил е отсрочена за неустановен период, Франциск продължава да упорства за диалог с Владимир Путин.Но за какво?

Причината за това е да се изиска компромисно решение от Москва, написа Die Zeit.

Москва е мястото, където Франциск може да се обърне с молба за мир и да реализира това, което политиката не съумя. Всички дипломатически диалози се оказаха безполезни, само че съгласно логиката на Ватикана точно тук би трябвало да се намеси папата, написа немското издание. Такава е и позицията на протойерей Николай Даниеливич, представител на Украинската православна черква, която е под каноничното право в Москва. 

Не всички обаче са оптимистично настроени към резултатите от евентуалната среща сред Путин и папа Франциск:

„ В цивилизованото общество срещите и разговорът са норма на всяко взаимно битие. За страдание Путин работи отвън нормите на цивилизованото общество. За него разговорът със международните водачи е за да оправдае закононарушенията си. Той употребява логиката на терориста: убивай, с цел да постигнеш по-добри условия “, споделя пред немското издание архиепископ Евстратий Зоря, представител на Православната черква на Украйна, която е самостоятелна от московската и има статут на автокефална черква, публикуван от Константинополската патриаршия.

Ако папата убеди Путин да приключи войната и да изтегли войските си, това би било знамение. Но в случай че Путин убеди папата, че Украйна и цивилизованият свят би трябвало да се поддадат на неговия гнет, войната няма да свърши, написа Die Zeit, а тогава „ доста украинци ще имат още повече въпроси по отношение на позицията на папата. “
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР