Ако искате да разберете как правителствата могат да стимулират възхода

...
Ако искате да разберете как правителствата могат да стимулират възхода
Коментари Харесай

Сиви облаци над китайския пазар на електромобили

Ако желаете да разберете по какъв начин държавните управления могат да подтикват възхода на новите технологии, хвърлете взор на такситата в Пекин. Преди пет години градът показа проект за прекъсване на потреблението на таксита на твърдо гориво. Днес хиляди коли прекосяват града на акумулатори. Според анализатори обаче се задават сиви облаци, написа BBC.

В момента водачите на електрически автомобили в Пекин няма потребност да се тревожат за времето, което би трябвало да прекарат на стоянка за презареждане. Вместо това те напряко сменят батериите и не престават работния си ден. Това е един от факторите, които подтикват процъфтяването на пазара на електрически автомобили в Китай. Безпрецедентен растеж на потреблението има и измежду жителите.

През юли Китайската асоциация за леки коли предвижда, че 6 милиона нови електрическия автомобил ще бъдат регистрирани в страната през 2022 година, повишавайки с половин милион предходната си прогноза. Tesla, на собствен ред, регистрира най-хубавия си месец в Китай през септември, съгласно най-новите данни, като продаде 83 135 коли.

В момента Китай е пред Европа и много пред Съединени американски щати при електрическите автомобили. Близо една четвърт от всички новорегистрирани коли в страната са електрически или хибриди.

Половината електрически автомобили в света се продават в Китай. И това значително се дължи на политиката на държавното управление, която включва редица тласъци.

Повече от десетилетие китайското държавно управление субсидира покупките на електрически автомобили. Скоро обаче това няма да бъде по този начин - и по-точно от 2023 година

Има редица аргументи, заради които закупуването на електрически автомобил ще продължи да бъде финансово преференциално. Една от тях са затрудненията за всеки, който избра автомобил на твърдо гориво. Цените на регистрационен номер за подобен са много високи.

Наистина е доста скъпо, споделя представител на Националния тайвански университет. Нов регистрационен номер в Шанхай коства близо 14 000 $.

Има и други преимущества, в случай че предпочетете електрически автомобил. В Люджоу управляващите позволиха на притежателите на електрически автомобили да карат в бус лентите. Те получават и безвъзмездни паркинг места.

Не на последно място фактор, подтикващ клиентите, са неустоимо ниските цени на някои електрически коли.

Wuling Hong Guang Mini EV се опълчва на наклонността електрическите автомобили да са относително безценен вид. Базовата версия на тази скъпарска кола без непотребни екстри коства единствено 4200 паунда и се харесва на жителите на града и притежателите на коли за първи път, споделя Джон Хикауи, президент и шеф на Stormcrow Capital, консултантска и изследователска компания.

„ Това са транспортни средства, които могат да се продават и в огромна част от Азия “, прибавя той.

Hong Guang Mini сега е най-популярният електрически автомобил в Китай. Но има голям брой други варианти на пазара, като Model Y на Tesla (£49 000) или P7 на Xpeng (£30 410). И двата са в листата на 10-те най-продавани електрическия автомобил в страната.

Китайският пазар на електрически автомобили е извънредно конкурентен и доста компании се борят за място в него. Възникват обаче два въпроса, които са способни да трансформират хоризонта пред промишлеността. Първо, докога ще продължава възходът? Второ, по какъв начин ще се развие международният пазар на електрически автомобили?

Ана Николс, шеф на отдела за индустриални разбори в Economist Intelligence Unit, споделя, че е била сюрпризирана от това какъв брой бързо електрическите автомобили са изчезнали от представителствата в Китай в последно време, само че твърди, че с премахването на дотациите за купувачите на нови транспортни средства апетитът за електрически автомобили нараства може да отслабне.

Трудно е да се предвижда по какъв начин пазарът на електрически автомобили може да продължи да се уголемява с такава скорост в бъдеще, споделя тя.

Инфраструктурата от зарядни станции остава неравномерно разпределена и има проблеми с доставките на ток. През лятото поради мега сушата имаше спад на производството на електрическа енергия, което засегна елементи от Китай.

Повече притежатели на електрически автомобили значи възходящо търсене на електричество като цяло и страната е изправена пред сложна борба. Тя би трябвало да отговори на потребностите, до момента в който се пробва да понижи потреблението на въглища в своите електроцентрали.

Това е една от повода, заради които анализатори настояват, че хибридите са за предпочитане. Те не са толкоз подвластни от електрическата мрежа. Освен това се нуждаят от по-малко литий, като се имат поради по-малките им акумулатори, което може да е значимо поради евентуалния дефицит на литий, предстоящ през идващите години.

Що се отнася до това по какъв начин китайският пазар на електрически автомобили може да повлияе на останалия свят, изясненост по този въпрос няма. Китайските компании към този момент започнаха да оферират електрически автомобили в Латинска Америка, Африка и други места. Производителят на станции за промяна на акумулатори Nio набира известност в Норвегия и преди малко отвори втората си такава станция в страната.

Според анализатори, с цел да станат електрическите автомобили по-разпространени в Европа, от ден на ден огромни марки коли ще би трябвало да одобряват промяната на акумулатори.

Несъмнен е триумфът на супер евтините електрически автомобили в Китай, предлагани от Wuling и Chery. Тези компании към момента не са стъпили в Европа. На разрастващите се пазари това са тъкмо типовете транспортни средства, които могат да се наложат.

Анализаторите с интерес чакат да видят какво ще се случи, когато дотациите свършат. Това може да тласне китайските производители на електрически автомобили към други пазари. Ще би трябвало да изчакаме, с цел да разберем.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР