Ако искате да приготвите вкусна и сочна пуйка, тогава е

...
Ако искате да приготвите вкусна и сочна пуйка, тогава е
Коментари Харесай

Съвети при готвенето на пуйка

Ако желаете да приготвите вкусна и сочна пуйка, тогава е значимо да умеете да експериментирате и да пробвате разнообразни вариации. Въпреки това има няколко съвета, които ще ви оказват помощ за това ястията с пуйка да са постоянно сочни и необикновено вкусни.

1. Винаги купувайте единствено свежи пуйки

Повечето домакини избират да купуват замразени птици, само че това е погрешно. По този метод мускулните кафези се повреждат в резултат на кристалите лед, губи се течност, като в краен резултат на замразяването пуйката става твърда и суха. Ако въпреки всичко сте я замразили, тогава е наложително, преди да я готвите, да я размразите добре.

2. Мариновайте пуйката

По този метод тя ще е доста по-ароматна и сочна, а също така ще помогне за това да се резервира влагата. Може да употребявате класическо мариноване с чаша захар, чаша сол, 20 литра вода и в тази примес да се накисне за един ден. Може да пробвате и други обичайни разновидности, а точно с черен пипер, сол и кардамон.

3. Използвайте суха марината

Ако ви се коства комплицирано да мариновата пуйката в 10-20 литра вода, тогава самоуверено можете да я мариновате единствено със сухи ремонти, т.е. без да употребявате вода. Можете да употребявате, както готовите подправки за месо, по този начин и да добавите по собствен усет. Традиционен вид е да я мариновате със сол, червен и черен пипер, кората на лимон и други по ваше предпочитание. Сухата марината ще направи кожата на пуйката по-хрупкава.

4. Пригответе гарнитурата за пуйката настрана

Доста от готвачите поучават гарнитурата да не се готви вътре в самата пуйка, а настрана. Причината е обикновена, а точно - че вътре в птицата има кръв въпреки всичко и в случай че при термичната обработка не доближи до 75 градуса, тогава е допустимо да не се убият всички бактерии. В реалност даже и най-опитните готвачи мъчно биха могли да проследят дали самата плънка е достигнала до 75 градуса и повече, като дружно с това да не пресушат месото. Именно по тази причина не трябва да рискувате ненужно.

5. Намажете птицата с масло

Независимо от това по какъв начин ще мариновате пуйката, значимо е, преди да я сложите във фурната, да я намажете с масло, с цел да се получи хрупкава и вкусна коричка.

6. Задължително използвайте кухненски термометър

Трябва да имате специфичен термометър, в случай че приготвяте пуйка. Винаги измервайте температурата на няколко места на птицата, с цел да се убедите че тя е достигнала до най-малко 75 градуса.

Преди да сложите пуйката на масата, уверете се че тя е изстинала добре, с цел да могат соковете да се разпределят отмерено по месото. Повечето готвачи предлагат това време да е към 30 минути. Ако въпреки всичко желаете тя да е една концепция по-топла, тогава откакто я сервирате, можете да я полеете с някакъв домашно подготвен сос по ваше предпочитание.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР