Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

Цените на борсовия ток продължават да са извънредно високи

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин.
Цената на борсовия ток в редица европейски страни, в това число и в България продължава да е извънредно висока. У нас електрическата енергия, която се предлага в сегмента " Ден напред " с ден на доставка 8 юли, е с цена от 104.61 евро/мВтч. Макар този път страната ни да не държи шампионата по най-скъп борсов ток, високите стойности смущават бизнеса, който се притеснява от съществени усложнения, в случай че те продължат да диктуват пазара. Проблемът е най-сериозен за промишлеността, която от години се доставя с електричество по свободно контрактувани цени.

" Управляващите неведнъж мислят за производствата с висока добавена стойност като другите софтуерни компании, само че не би трябвало да се не помни и базовото произвеждане - промишлеността ", съобщи неотдавна за " Капитал " зам. -председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Румен Радев и настоя за. " Да, такова би трябвало да има и това е неизбежно, още повече че с тези цени напоследък пазарът е неуместен ", означи той пред " Капитал ".
Какво се случва в Европа
Днес с най-висока цена на електрическата енергия в сегмента " Ден напред " е Италия 111.7 евро/мВтч (но в нея са добавени разнообразни мрежови цени, които у нас се начисляват едвам при доставката), следвана от Хърватия и Словения - с идентични цени от по 110.25 евро/мВтч. В Германия, Австрия и Словакия цените също са високи.

Изключение не прави и прилежаща Румъния (109.7 евро/мВтч),. Това е значимо, тъй като в спешни моменти (при свръхпроизводство или при повреди, механически спирания, липса на вятър или слънце и др.) няма да има внезапно покачване или намаляване на цените, защото бързо ще може да се внесе или изнесе сила към някой от прилежащите пазари. Освен това по този начин ще се ускори и конкуренцията, което също ще окаже въздействие на предлагането.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР